Ilja Leonard Pfeijffer wint de Libris Literatuurprijs 2014 met La Superba

13 mei 2014
| | |

Ilja Leonard Pfeijffer wint de Libris Literatuurprijs 2014 met zijn roman La Superba, om 'de manier waarop de auteur met de lezer een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt'.

Ilja Leonard Pfeijffer wint de Libris Literatuurprijs 2014 met zijn roman La Superba, om 'de manier waarop de auteur met de lezer een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt'.

Voor de Libris Literatuur Prijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, waren ook Stefan Hertmans, Tom Lanoye, Marente de Moor, Jeroen Theunissen en Robbert Welagen genomineerd. Pfeijffer was met deze roman al genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil. Vorig jaar won Tommy Wieringa de Libris Literatuurprijs, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf. 

Wij publiceerden voor uit La Superba. Lees een fragment op Athenaeum.nl.

De jury noemt La Superba

'een belangrijke roman met universele zeggingskracht, die de komende jaren vele nieuwe lezers verdient, ook buiten ons eigen taalgebied. Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is La Superba in de eerste plaats een indrukwekkende ode aan de verbeelding.’

Pfeijffer reageerde:

'Kunst is geen spel, literatuur is geen wedstrijd. Het praat natuurlijk iets makkelijker als je wint. Ik ben ontroerd en dankbaar voor deze prijs. Ik beschouw het als een hommage aan de stad Genua. Er zijn veel mensen die ik wil danken, te veel. Juist op deze dag, de dag dat het nieuws bekend werd dat mijn uitgeverij met drie andere uitgeverijen een mooie toekomst tegemoet gaat, ben ik trots dat ik door De Arbeiderspers word uitgegeven. En juist op deze dag is het belangrijk om die uitgever en redacteur Peter Nijssen te bedanken voor alle steun.

De schaduwjury van Recensieweb koos ook al voor Pfeijffers roman, waar Arjan Peters van de Volkskrant Lanoye verwachtte.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum