Ilja Leonard Pfeijffer wint Tzumprijs 2014 voor zin uit La Superba

25 september 2014
| | |

Ilja Leonard Pfeijffer wint de Tzumprijs 2014 voor een zin uit zijn roman La Superba. Het is de tweede maal dat hij de prijs wint.

De Tzumprijs wordt jaarlijks door de redactie van de literaire nieuwssite toegekend voor de beste literaire zin van het afgelopen jaar. Pfeijffer won al eens in 2005, vorig jaar won Anton Valens, in 2012 won L.H. Wiener, in 2011 Peter Buwalda, in 2010 Tom Lanoye. De winnende zin (uit een shortlist van drie zinnen uit dezelfde roman!):

'Het was het witte uur na het middagmaal, de blanke pagina waarop hooguit iets met potlood wordt gekriebeld in geheimschrift, iets om onmiddellijk weer uit te gummen zodra de rolluiken omhoog worden getrokken en het leven opnieuw zwart op wit een aanvang neemt met bonnetjes, bestellingen en bezwaarschriften.'

La Superba werd al met de Libris Literatuurprijs bekroond. Wij publiceerden voor uit het boek.

De jury:

'In slechte romans lijkt de stijl op een kant-en-klaarmaaltijd. De zinsbouw is papperig en grauw, het geheel smaakt naar niks, tenzij naar opgewarmde, koude drukte. Bij Pfeijffer is dat duidelijk niet het geval, in zijn proza trekt hij alle registers op. Hij is een schrijver die nog dúrft te schrijven.

Binnen deze zin wordt een tegenstelling besproken, waarbij de siësta na het middageten als een wereld beschreven wordt die nog moet beginnen. De schrijver vinden we tijdens dat witte uur. Alles is nog mogelijk, het leven is een tabula rasa. Tegenover de voorzichtige aantekeningen in potloodschrift, knalt de harde werkelijkheid van direct na het witte uur binnen met een alliteratie vol ambtelijkheid: "bonnetjes, bestellingen en bezwaarschiften".'

pro-mbooks1 : athenaeum