Eerste J.M.A. Biesheuvelprijs naar Rob van Essen voor Hier wonen ook mensen

14 februari 2014
| | | |

Vanavond werd de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste korte verhalenbundel uitgereikt aan Rob van Essen voor Hier wonen ook mensen.

De J.M.A. Biesheuvelprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste korteverhalenbundel in de Nederlandse taal. De prijs is vernoemd naar een van de meesters van het genre. Rob van Essens boek werd door Marja Pruis als een van de beste van 2014 genoemd, maar op de longlist stonden ook A.H.J. Dautzenberg, Sanneke van Hassel en Thomas Heerma van Voss. Wij publiceerden destijds voor uit de bundel. Lees een fragment op Athenaeum.nl.

De jury:

‘Verhalen die nagalmen, die terugkomen als je ze niet verwacht, verhalen die de complexiteit en tegelijkertijd de verbluffende eenvoud van de menselijke geest blootleggen. Een ode aan de verwondering, dat ook, zonder een moment in zweverigheid te vervallen. [...] De jury prijst hem voor zijn rijke register aan personages en vertellingen: van realistisch tot absurd, van hilarisch tot diep ontroerend en zo nu en dan dit alles tegelijkertijd. Van Essen beheerst het verhalen vertellen tot in de puntjes, en dat mag gevierd worden.’

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum