M.J. Brusseprijs 2015 naar Hans Goossen & Theo Sniekers voor El Rey

05 juni 2015
| | | |

Hans Goossen & Theo Sniekers krijgen de M.J. Brusseprijs voor hun boek El Rey. Van jager tot prooi, over Jos van Rey. Dat werd gisteren bekendgemaakt.

De M.J. Brusseprijs is de jaarlijkse prijs voor het journalistieke boek, een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Vorige jaren wonnen Marcel van Engelen (Het kasteel van Elmina, 2014), Wilfred Scholten (Mooie Barend. Biografie van B.W. Biesheuvel, 2013), Bas Soetenhorst (Het wonder van de Noord/Zuidlijn, 2012), Annejet van der Zijl (Bernhard, een verborgen geschiedenis, 2011), Gerben van der Marel en Vasco van der Boon (De Vastgoedfraude, 2010).

De jury:

‘Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van Dagblad De Limburger/ Limburgs Dagblad roken onraad en lieten niet meer los. El Rey is een grondig uitgezocht en kundig verteld verhaal, dat zijn directe onderwerp – Jos van Rey en de Roermondse bestuurscultuur – ontstijgt en de kwetsbaarheid van onze lokale democratie blootlegt. De toon is kritisch, maar niet bevooroordeeld en ook de verdiensten van Van Rey komen aan bod. De jury waardeert extra dat de journalisten hun onderzoek tegen de verdrukking in hebben doorgezet. Als een man als Van Rey roept: “Het is oorlog’’, dan moet je stevig in je schoenen staan om je kritische speurtocht voort te zetten.’

Op de shortlist voor dit jaar stonden verder:

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum