P.C. Hooftprijs 2016 voor Astrid Roemer

15 december 2015
| | |

De P.C. Hooftprijs 2016 voor verhalend proza is toegekend aan Astrid Roemer. Dat werd zojuist bekendgemaakt. Het is de eerste Hooftprijs voor een Nederlands schrijver uit het Caraïbisch gebied.

De P.C. Hooftprijs is de voornaamste oeuvreprijs voor Nederlandse literatuur. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. De afgelopen jaren wonnen Anneke Brassinga (2015), Willem Jan Otten (2014), A.F.Th. van der Heijden (2013), Tonnus Oosterhoff (2012), H.J.A. Hofland (2011) en Charlotte Mutsaers (2010). Eerdere winnaars van de prijs voor verhalend proza waren J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004) en Gerrit Krol (2001).

De jury, die dit jaar bestond uit Karin Amatmoekrim, Sander Bax (voorzitter), Toef Jaeger, Edzard Mik en Pauline Slot, zegt:

‘Politiek engagement en literair experiment gaan bij Roemer hand in hand. Naar het oordeel van de jury leidt dat tot romans die tegelijk scherpe en relevante interventies in het publieke debat zijn én complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname (de roman Was getekend bestrijkt een veel langere periode voorafgaand aan 1980). Het is een geschiedenis die voor velen in Nederland nog tamelijk onbekend is, buiten de steekwoorden “slavernij” en “Decembermoorden”, maar die onlosmakelijk met ons land verbonden is, en daarmee ook, middels het unieke oeuvre van Roemer, met onze literatuur,’ aldus het juryrapport.

Van Astrid Roemer is momenteel alleen haar debuut Neem mij terug, Suriname (1974) regulier leverbaar. Wel is er poëzie van haar opgenomen in het derde nummer van De Gids van dit jaar, en kunt u ouder tijdschriftwerk teruglezen bij de DBNL. Interviews met haar zijn terug te lezen bij Vrij Nederland en Verstwee.nl (Theo Hakkert) en NRC Handelsblad.

pro-mbooks1 : athenaeum