Annelies Verbeke wint de Opzij Literatuurprijs 2016

11 september 2016
| | |

Annelies Verbeke heeft gisteren de Opzij Literatuurprijs ontvangen voor haar roman Dertig dagen. Daarmee passeerde de jury Connie Palmen en Hagar Peeters, die al de Libris en de Fintro Literatuurprijs wonnen, en de talentvolle debutanten Inge Schilperoord en Kim van Kooten.

De Opzij Literatuurprijs voor het beste literaire werk van een Nederlandstalige schrijfster, werd eerder gewonnen door Saskia de Coster, Manon Uphoff, Hanna Bervoets, Jessica Durlacher, Minke Douwesz, Doeschka Meijsing en Marjolijn Februari. In 2015 won Niña Weijers de prijs.

Dertig dagen was vorig jaar een van onze Zomerboeken. We wijdden een recensie aan het boek, brachten een fragment en werkten de bronnen van Annelies Verbeke, de neerslag van een openbaar Recensieweb-interview, bij.

Verbekes dankwoord:

'Ik heb me vaak verzet tegen aparte evenementen voor vrouwelijke auteurs. Ik ben een auteur die literatuur schrijft. Als je inclusie wil, moet je je niet gaan afzonderen, is daarbij mijn idee. Wat zeker niet betekent dat je er als vrouw van uit mag gaan door iedereen met een onbevooroordeelde blik gelezen te worden. Het voorbije jaar was een goed jaar voor de appreciatie van literair werk van vrouwelijke auteurs. Ik hoop dat dit geen uitzondering was, maar het begin van een tendens. Ik acht de deskundigheid van de jury en de kwaliteit van het werk van de andere genomineerden hoog. Dus rest me slechts mijn oprechte dankbaarheid uit te drukken voor deze prijs.'

Op de shortlist stonden drie debutanten (al is Hagar Peeters slechts debutant waar het romans betreft) en vier prijswinnaars: Palmen won dus de Libris Literatuurprijs, Peeters de Fintro Literatuurprijs, Verbeke de Bordewijkprijs, Schilperoord won de Bronzen Uil en kan nog steeds de ANV Debutantenprijs winnen.

Delen op

€ 17,99
pro-mbooks1 : athenaeum