Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay 2017

20 mei 2016
| |

Connie Palmen schrijft het Boekenweekessay 2017. Dat maakte de CPNB vannacht bekend. Eerder schreef ze het geschenk al eens, De erfenis. Het thema wordt 'Verboden vruchten', over genot, verslaving en overspel.

Palmen won deze maand al de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het en behaalde daar prompt weer de nummer eenpositie in de bestsellerlijst mee. Dit jaar schreef David Van Reybrouck het essay.

De CPNB schrijft over het thema:

De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou). Maar ook titels als De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), Mieke Maaike’s obscene jeugd (Louis Paul Boon) en Lolita (Nabokov) prikkelen de zinnen. De troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Satyricon (passage Het feestmaal bij Trimalchio); allen geven zij zich over aan genot. En last but not least de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).

pro-mbooks1 : athenaeum