De Athenaeum Haarlem Zomerboeken: Leijnse, Pamuk, Spit, Waterdrinker

01 juli 2016
| | | |

Dit is de keuze van Athenaeum Haarlem voor de zomer. Lees de nieuwe boeken van Lize Spit, Orhan Pamuk, Elisabeth Leijnse en Pieter Waterdrinker!

Lize Spit, Het smelt

Het vuistdikke succesdebuut van deze Vlaamse schrijfster is het verhaal van een dorp, een meisje, twee jongens en wrede plannen. En een blok ijs. Kreeg bijna uitsluitend lof - en daar sluiten wij ons bij aan.
Lees de recensie van Mijke de Kruijf ('Spit is erin geslaagd de juiste thema’s en beschrijvingen bij elkaar te voegen en samen te kneden tot een meesterwerk. Dit verhaal smelt niet langzaam weg naar de achtergrond van je gedachten, nee, het blijft nog dagenlang levendig door je hoofd spoken.') op Athenaeum.nl een fragment.

Orhan Pamuk, Dat vreemde in mijn hoofd

De Nobelprijswinnaar koos niet één individu, maar een veranderend Istanbul als hoofdpersoon. Ger Leppers noemde Dat vreemde in mijn hoofd in Trouw 'vintage Pamuk, een roman met tientallen personages, wier onderlinge betrekkingen veranderen in de maalstroom van gebeurtenissen waarin zij verzeild raken. Pamuk is romanschrijver in hart en nieren, en hij brengt al die personages ook in dit boek tot leven met de vanzelfsprekendheid waarmee Picasso tekende of Cruijff voetbalde'.
Lees een fragment op Athenaeum.nl.

Elisabeth Leijnse, Cécile en Elsa, strijdbare freules

Zeer terecht kreeg Elisabeth Leijnse de Erik Hazelhoff Biografieprijs voor dit boek over de zussen Cécile de Jong van Beek en Donk (1866-1944) en Elsa de Jong van Beek en Donk (1868-1939). Het laat, schreef onze recensent Maarten Dessing 'een fascinerend tijdsbeeld zien aan de hand van de talrijke intieme documenten, waaronder dagboeken en brieven, die de twee artistiek aangelegde en strijdbare dames van goede komaf hebben nagelaten'.
Lees op Athenaeum.nl onze recensie en een fragment uit het boek.

Pieter Waterdrinker, Poubelle

Onze man in Moskou zat met zijn nieuwste grote roman dicht tegen de actualiteit: Poubelle is Nederland, Europa, Rusland, Oekraïne. Volgens NRC's Sebastiaan Kort 'ruim vijfhonderd pagina's zwierig vertelplezier waarmee je je geen moment verveelt'.
Lees de eerste pagina's op Athenaeum.nl.

De komende weken volgen meer recensies en fragmenten, en laten we auteurs en vertalers aan het woord - tot u om bent. Fijne zomer!

De Athenaeum Haarlem Zomerboeken: Leijnse, Pamuk, Spit, Waterdrinker

Delen op

€ 15,00
€ 12,99
pro-mbooks1 : athenaeum