De Libris Literatuurprijs 2016 gaat naar Connie Palmen

09 mei 2016
| | |

Connie Palmen heeft de Libris Literatuurprijs 2016 ontvangen voor Jij zegt het. In alle voorbeschouwingen was ze de gedoodverfde winnares.

De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd vorig jaar gewonnen door Adriaan van Dis met Ik kom terug. In 2014 won Ilja Leonard Pfeijffer de Libris Literatuurprijs, in 2013 won Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

Fleur Speet besprak het boek destijds al lovend op Athenaeum.nl ('een magistraal werk geworden dat zijn weerga niet kent'), later brachten we nog een fragment naar aanleiding van het feit dat het boek achtmaal in de eindejaarslijstjes genoemd werd (net als P.F. Thoméses roman overigens). Palmen is ook nog genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs.

De jury:

'Zo is Jij zegt het niet alleen het tragische en ontroerende verhaal van een beroemde liefdesdood. Noch louter een impressie van de verwoesting die de dood achterliet in het leven van de overgeblevene. Het is ook een roman waarin op de biografie zelf , op de kunst van het beschrijven van andermans leven – de schoonheid en de vuige kanten – messcherp wordt gereflecteerd.

[...]

Palmen weet nu wat het is om de rol van Judas te spelen. Zij zegt het. Maar ze slaagde erin om zich in haar roman niet mee te laten sleuren door de modderstroom van roddels en clichés die na de zelfmoord van Sylvia Plath op gang kwam en nog altijd verwoestend door de letteren kolkt. Integendeel: Connie Palmen heeft het verhaal teruggebracht naar de oerbron: zij heeft de liefde tussen Hughes en Plath op weergaloze wijze wakker gekust.

De Libris Literatuur Prijs 2016 gaat naar deze schitterende roman, waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan.'

De shortlist was:

De Libris Literatuurprijs 2016 gaat naar Connie Palmen

Delen op

€ 20,99
pro-mbooks1 : athenaeum