Dit zijn de Young Adult-Zomerboeken van Athenaeum Haarlem

05 juli 2016
| | | |

Naast vier Zomerboeken voor de gevorderde lezer zet Athenaeum Haarlem dit seizoen ook drie young adult-romans in het zonnetje: Isabel Hovings De een na laatste dood van het meisje Capone, Meg Rosoffs Mij niet gezien en Liquidator van Andy Mulligan.

Isabel Hoving, De een na laatste dood van het meisje Capone

Door een klimaatcrisis staat Nederland in het jaar 2099 grotendeels onder water. Verschillende duistere instanties proberen de macht te grijpen door energiedragende 'sterren' te verzamelen waarop hun staat kan draaien. Te midden van deze chaos wordt de zestienjarige Ewa Capone in het nauw gedreven door twee achtervolgers en houden haar opties niet te over: ze sluit zich aan bij een donororganisatie die op den duur haar organen zal transplanteren.
Tja... Maar Ewa is niet voor een gat te vangen en weet van elke uitzichtloze situatie het beste te maken. Gelukkig wordt ze in haar strijd bijgestaan door de mysterieuze Ortiz, ontmoet ze op haar droomeiland haar droomjongen en laat ook het bloedmooie meisje Foxy haar niet onberoerd.
Volgens recensent Pjotr van Lenteren (de Volkskrant) is De een na laatste dood van het meisje Capone 'een indringend filosofisch verhaal en een van de beste jongerenromans sinds tijden'. We publiceerden ook een uitgebreid fragment uit De een na laatste dood van het meisje Capone.

Meg Rosoff, Mij niet gezien

'De jeugdromans van Meg Rosoff gaan over macht. Ze laat daarvan ook de onaangename kanten zien. Zulke thematiek aanroeren voor jongeren zonder door de knieën te gaan, verdient lof,' aldus Pjotr van Lenteren in de Volkskrant. En die kreeg ze. Dit jaar won Meg Rosoff de Astrid Lindgren Memorial Award voor haar verrassende en uitdagende oeuvre voor Young Adults.
Haar nieuwe roman Mij niet gezien gaat over de twaalfjarige Mila, die behept is met een bijzondere gave: ze voelt mensen feilloos aan. Wanneer de beste vriend van haar vader verdwijnt gaat ze op onderzoek uit. Voor het eerst begint Mila aan zichzelf te twijfelen: wat ziet ze over het hoofd? Misschien iets wat dichter bij huis ligt dan ze denkt?

Andy Mulligan, Liquidator

Met Trash won Andy Mulligan al de Gouden Lijst voor het best vertaalde jeugdboek, en met het geëngageerde Liquidator gooit hij weer hoge ogen. Een groep jongeren ontdekt tijdens hun meeloopstage een levensgevaarlijk geheim, waarbij levens op het spel staan. Een voor een laat Mulligan de jongeren aan het woord, om vervolgens op thrillerachtige wijze het plot te ontrafelen.
'Er komen dingen voorbij die je niet zult geloven, maar dat kan ons niet schelen. Er komen dingen voorbij die zo gewelddadig en zo gruwelijk zijn dat je ze niet eens zou moeten lezen, maar wat moeten we dan? Van alles weglaten en onszelf censureren? Het antwoord is een luid en duidelijk: Nee, dat kan niet. Lees door als je durft! Want we beginnen op de ochtend dat de lont in het kruitvat werd gestoken en het leven voorgoed veranderde.'

pro-mbooks1 : athenaeum