Fintro Literatuurprijs voor Hagar Peeters, lezersprijs voor P.F. Thomése

06 juni 2016
| | |

De Fintro Literatuurprijs 2016 gaat naar Hagar Peeters voor haar romandebuut Malva, P.F. Thomése krijgt de lezersprijs voor De onderwaterzwemmer. Dat werd gisteravond bekendgemaakt.

De Fintro Literatuurprijs is de opvolger van de Gouden Boekenuil en bekroont het beste boek (fictie of non-fictie) van het afgelopen jaar. Vorig jaar won Mark Schaevers de Gouden Boekenuil voor zijn Orgelman. Onder de eerdere winnaars ook Joost de Vries (2014), Oek de Jong (2013), Arnon Grunberg (2007) en Frank Westerman (2005).

Wij brachten destijds een voorpublicatie van Malva.

De jury:

'Dit is een boek waarin de troeven van alle genomineerde boeken verenigd zijn, een boek dat de duistere drijfveren van de mens onderzoekt en het veelkantige mysterie van de liefde verkent. [...] Een onuitwisbaar monument voor een vader, dat alleen maar geschreven kon worden door een dochter en een dichter.'

De overlap met de Libris Literatuurprijsshortlist was groot, met Connie Palmen, Inge Schilperoord, P.F. Thomése, en ook met de ECI-Literatuurprijsshortlist: Stephan Enter, P.F. Thomése en Inge Schilperoord. Zo gezien was Hagar Peeters eigenlijk vooral een outsider. Dit was de shortlist:

De winnaar wordt 5 juni bekendgemaakt.

Delen op

€ 21,99
€ 9,99
pro-mbooks1 : athenaeum