Homerusprijs 2016 voor Toon Van Houdt

15 april 2016
| | |

Toon Van Houdt krijgt de Homerusprijs 2016 toegekend voor zijn boek Mietjes, monsters en barbaren. Hoe we de klassieke oudheid gebruiken om onszelf te begrijpen. Dat werd zojuist bekendgemaakt.

De NKV-Homerusprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur(s) van een Nederlandstalig werk (boek, vertaling) dat volgens de leden van het NKV en de jury het beste een brug slaat tussen de Klassieke Oudheid en het heden. Eerdere winnaars waren René Veenman, Jona Lendering & Arjen Bosman, Jeanine De Landtsheer, Jan-Maarten Bremer & Ton Kessels, Daan den Hengst en Christian Laes.

De jury:

‘Voor het grote publiek is Toon Van Houdt waarschijnlijk minst bekende auteur. Deze aan de Universiteit van Leuven als classicus en expert op het gebied van receptiestudies verbonden hoogleraar heeft een rijk werk op tafel gelegd. Aan de hand van een aantal grote, vaak maatschappelijk relevante vraagstukken gaat hij na in hoeverre ideeën van politici, beleidsmakers, ideologen, wetenschappers enzovoort al dan niet openlijk opvattingen en inzichten uit de oudheid hebben verwerkt in hun eigen werk. Niet te missen zijn de vooral Freudiaanse en Jungiaanse psychologie, gebaseerd op analyses van de Oedipus- en andere mythen, maar ook in de sportgeschiedenis komen bij baron De Coubertin en de organisatoren van de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 antieke elementen voor. Voorts gaat het over studies op het gebied van de sexuologie en andere domeinen. Als enige euvel stipt de jury het ontbreken van illustraties aan, hoewel de auteur zelf vaak naar beelden verwijst, en ze soms essentieel zijn om het betoog te volgen (zie het hoofdstuk over sport en de Olympische Spelen in Berlijn).’

Dit was de shortlist:

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum