I.M. Peter van Straaten (1935-2016)

09 december 2016
|

Gisteren overleed tekenaar en auteur Peter van Straaten. Van Straaten - onder meer bekend van zijn tekeningen voor Het Parool, van De zeurkalender en van het feuilleton Agnes - werd 81 jaar.

In zijn bespreking van het vorig jaar verschenen Over tekenen en over de natuur schrijft Nieuwscentrummedewerker Martin Smit onder meer het volgende over de tekenaar:

'Van Straaten begon ooit als rechtbanktekenaar, maar werd bekend door zijn dagelijkse strip Vader & Zoon, die in Het Parool liep van 1968 tot 1987. Daarna maakte hij jarenlang een dagelijkse cartoon in diezelfde krant, een wekelijkse politieke tekening in Vrij Nederland en schreef hij in afleveringen de serie Agnes. Met de eerder in NRC Handelsblad verschenen stukjes en tekeningen in Over tekenen en over de natuur laat Peter van Straaten op geestige, anekdotische wijze de andere kant zien van zijn lange carrière: van zijn belevenissen als rechtbanktekenaar (neem nooit een potje Oost-Indische inkt mee de banken in!) tot zijn mislukte poging om ook in Amerika voet aan de grond te krijgen.'

Zie Petervanstraaten.nl voor een uitgebreid in memoriam.

pro-mbooks1 : athenaeum