I.M. Wim Brands (1959-2016)

04 april 2016
| | |

Dichter, VPRO Boeken-presentator en bloemlezer Wim Brands (29 maart 1959 - 4 april 2016) is overleden. Dat maakt de VPRO bekend.

Karen de Bok, hoofdredacteur VPRO televisie, in het persbericht:

'Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie. Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen.'

Voor Athenaeum was Brands niet alleen auteur (wij bespraken zijn bloemlezing Nederlandse literatuur van de 21e eeuw en publiceerden voor uit Neem me mee, zei de hond), ook klant en vriend van de winkel (niet voor niets ontmoette Roel Bentz van den Berg hem vaak genoeg onder de luifel), en droeg hij bij aan de site, met zijn briefwisseling met Annemieke Gerrist.

Lees de necrologieën van Arjen Fortuin bij NRC, Arjan Peters bij de Volkskrant, Jeroen Vullings bij Vrij Nederland, Joost de Vries bij De Groene AmsterdammerMaarten Moll bij Het Parool, Joost van Velzen bij Trouw, en Erik Linder op Terras. 

Lees herinneringen en reflectie (soms achter abonneemuren) van Wytske Versteeg en Menno Hartman bij Tirade, Marieke Rijneveld bij Revisor, Ger Groot in TrouwJutta Chorus en Ellen Deckwitz in NRC, Ariejan Korteweg in de VolkskrantMicha Wertheim en Arnon Grunberg bij Vrij Nederland, Nina Polak bij De Correspondent, Theodor Holman in Het Parool, Elke GeurtsWim NoordhoekMyrthe van der MeerErik Jan Harmens, Joubert PignonJamal Ouariachi en Jan van MersbergenDe Volkskrant koos een vijftal bijzondere interviews van zijn hand. 

De VPRO Gids vroeg een aantal schrijvers terug te denken aan hun ontmoetingen met Wim Brands.

Op DBNL.org is zijn werk voor literaire tijdschriften terug te vinden, nieuwer werk bij Revisor en Terras.

Het radioprogramma Nooit meer slapen wijdde een aflevering aan Brands:

pro-mbooks1 : athenaeum