Roos van Rijswijk wint de Anton Wachterprijs 2016 voor Onheilig

06 oktober 2016
| | | |

Roos van Rijswijk wint de Anton Wachterprijs 2016 voor haar romandebuut Onheilig. Dat werd vannacht bekendgemaakt. Onheilig was een van de Zomerboeken van Athenaeum Roeterseiland.

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor een Nederlandstalig prozadebuut. De prijs genoemd naar de hoofdpersoon uit een romancyclus van Simon Vestdijk, bestaat sinds 1977 en werd eerder onder meer gewonnen door Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Arnon Grunberg, Ilja Leonard Pfeijffer, Peter Buwalda en Niña Weijers. De jury bestaat uit Kees ‘t Hart, Joke Linders, Judith Uyterlinde, Niña Weijers en voorzitter Geart de Vries.

N.B. Lees een fragment op Athenaeum.nl, Van Rijswijks vijf favoriete boeken van dit moment, en onze recensie: 'Het is in subtiliteiten, in handeling, tussen de regels dus, waar de schrijfster deze mensenkennis heeft verborgen.'

Uit het persbericht:

De jury noemt Onheilig “(…) een in veel opzichten ongrijpbare roman over twee mensen die langs elkaar heen scheren”. Ze is onder de indruk hoe Van Rijswijk in haar psychologische karaktertekening niet terugvalt op gemakkelijke clichés maar de lezer ruimte laat voor eigen interpretaties van de menselijke verhoudingen. Zowel de fraai gestileerde innerlijke monologen – licht van toon en nuchter tegelijk – als de heldere opbouw in negen delen worden door de jury geprezen.

Dit was de shortlist:

Delen op

€ 22,99
pro-mbooks1 : athenaeum