Tzumprijs 2016 voor Yves Petry

18 oktober 2016
| | |

De dertiende Tzumprijs gaat naar Yves Petry voor een zin van 34 woorden uit Liefde bij wijze van spreken. Dat maakt Tzum vandaag bekend.

De Tzumprijs wordt jaarlijks door de redactie van de literaire nieuwssite toegekend voor de beste literaire zin van het afgelopen jaar. Vorig jaar won Dimitri Verhulst, in 2014 (en in 2005!) won Ilja Leonard Pfeijffer (zijn vertaler Michele Hutchinson schreef over het Engelse equivalent), in 2013 won Anton Valens, in 2012 won L.H. Wiener, in 2011 Peter Buwalda, in 2010 Tom Lanoye. Dit jaar waren ook zinnen van Bert Natter, Tonnus Oosterhoff en Erik Jan Harmens in de running. De winnende zin:

'Ze ging naar bed met jongens op de manier waarop ze vroeger boeken las: omdat ze het gevoel had dat het van haar werd verwacht, niet omdat ze er zelf veel bijzonders van verwachtte.'

N.B. Wij publiceerden voor uit Liefde bij wijze van spreken. Lees het fragment op Athenaeum.nl.

Het nieuwsbericht is ook lezenswaardig:

'Wat de jury in deze zin in het bijzonder aansprak, is de vergelijking die gemaakt wordt tussen het liefhebben van jongens en het lezen van boeken. Daarnaast is het effect van die vergelijking tweeledig: de zin is zowel komisch als tragisch.

Voor zo’n zin zouden veel woordjesbreiers een moord doen. De jury kwam dit jaar weer veel boeken tegen waarbij de gemiddelde zinslengte zo rond de zeven woorden lag. Gelukkig kwam de jury ook veel mooie zinnen tegen.'

pro-mbooks1 : athenaeum