Atiq Rahimi als WiR in Amsterdam

04 september 2017
| |

In september en oktober augustus verblijft de Frans-Afghaanse schrijver en filmmaker Atiq Rahimi (1962) op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam in het appartement boven het Athenaeum Nieuwscentrum.

Na de middelbare school in Kabul studeerde Atiq Rahimi literatuur aan de universiteit. Na de Sovjet-invasie ontvluchtte Rahimi Afghanistan in 1984 en kreeg asiel in Frankrijk, waar hij vervolgens een doctoraat behaalde in de audiovisuele media studies aan de Sorbonne universiteit. Rahimi heeft verschillende documentaires geproduceerd, evenals de speelfilms Terre et Cendres, bekroond met de Prix du respect vers l’Avenir in Cannes in 2004, en Syngué sabour in 2012.

Rahimi debuteerde in 2000 met de roman Terre et Cendres, die sindsdien in 28 talen is vertaald. In 2008 kreeg hij de Prix Goncourt voor zijn roman Syngué sabour, die vertaald is in 37 talen. Sinds 2001 gaat Atiq vaak terug naar Afghanistan en heeft daar een ​​Writers House in Kabul opgezet om jonge schrijvers en filmmakers ondersteuning en training te bieden.

Nederlandse vertalingen van zijn romans zijn gepubliceerd door De Geus: Die vervloekte Dostojevski (vertaald door Kiki Coumans, 2012), Steen van geduld (vertaald door Kiki Coumans, 2009), Labyrint van angst en droom (vertaald door Théo Buckinx, 2003), en Aarde en as (vertaald door Théo Buckinx, 2002).

Op Athenaeum.nl profileert recensent Arjen van Meijgaard Rahimi's werk. Lees deel 1, 'Atiq Rahimi’s met angst gevulde stiltes in lege kamers', en lees Kiki Coumans' korte toelichting op de eerste zin van Steen van geduld.

Tijdens zijn verblijf zal Atiq Rahimi werken aan zijn nieuwe roman die zich gedeeltelijk in Amsterdam afspeelt.

pro-mbooks1 : athenaeum