Fintro Literatuurprijs 2017 naar Jeroen Olyslaegers voor Wil

14 mei 2017
| | | |

Zojuist werd bekend dat Jeroen Olyslaegers dit jaar de Fintro Literatuurprijs wint. Olyslaegers ontvangt de publieks- én vakprijs voor Wil.

De Fintro Literatuurprijs is de opvolger van de Gouden Boekenuil en bekroont het beste boek (fictie of non-fictie) van het afgelopen jaar. Vorig jaar won Hagar Peeters de Fintro Literatuurprijs voor haar roman Malva. Onder de eerdere winnaars ook Mark Schaevers (2015), Joost de Vries (2014), Oek de Jong (2013), Arnon Grunberg (2007) en Frank Westerman (2005).

Jeroen Olyslaegers was ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en werd al bekroond met de Confituurprijs 2017. Wil kwam ook maar liefst vier keer op de eindejaarslijstjes van de kranten en weekbladen voor. Op Athenaeum.nl brachten we een leesfragment uit Wil.

De jury:

'Olyslaegers (Jeroen) schreef met Wil een ijzersterke oorlogsroman waarin tempo en taligheid hand in hand gaan. Een roman waarin de stad Antwerpen een etterende wond is die nooit volledig heelt zolang haar inwoners zich nog herinneren wat ooit passeerde.

Uiteindelijk, na verhit beraad, koos de jury voor een boek dat niet los gezien kan worden van een maatschappelijke context. Een boek dat binnen die context onontkoombaar wil zijn en daarin slaagt. Een boek vol ambitie, morele complexiteit en lucide taal. Uiteindelijk koos de jury voor de literaire oerkreet die klonk uit de roman Wil, van Jeroen Olyslaegers.'

Dit was de shortlist:

Fintro Literatuurprijs 2017 naar Jeroen Olyslaegers voor Wil

Delen op

Wil
€ 9,99
pro-mbooks1 : athenaeum