Gouden Ganzenveer 2017 voor Arnon Grunberg

10 januari 2017
| | |

Gisteravond werd bekendgemaakt dat 'literaire duizendpoot' Arnon Grunberg de Gouden Ganzenveerlaureaat 2017 is.

De Academie, een initiatief van het bestuur van stichting De Gouden Ganzenveer, kent jaarlijks deze culturele prijs toe. De leden zijn afkomstig uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven. Met deze onderscheiding wil de Academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied onder de aandacht brengen. Eerdere winnaars waren Xandra Schutte (2016), Geert Mak (2015), David Van Reybrouck (2014), Ramsey Nasr (2013), Annejet van der Zijl (2012), Remco Campert (2011), Joke van Leeuwen (2010), Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

N.B. Eerder publiceerden we op Athenaeum.nl voor uit Moedervlekken en Het bestand. We wijdden recensies aan Aan nederlagen geen gebrek en De man zonder ziekte.

De academie:

'Arnon Grunberg wordt steeds unieker. Hij beoefent  letterlijk alle literaire genres, van romans tot columnistiek, van poëzie tot reportagejournalistiek, van verhalen tot toneel. De traditionele grenzen tussen die genres lijken voor hem niet te bestaan: zijn grenzeloze creativiteit en expansieve literaire persoonlijkheid maken van de hele geschreven cultuur één groot gebied. Daarbij zijn het volume en de regelmaat van zijn jaarlijkse productie onwaarschijnlijk groot en bovenal zijn er weinig Nederlandse schrijvers van nu voor wie engagement zo’n vanzelfsprekende houding ten opzichte van de wereld is als voor Grunberg. Als embedded journalist, als betrokken romanschrijver, als kritisch ingesteld essayist is geen vluchtelingenzee hem  te hoog, geen oorlogsgebied hem te gevaarlijk, geen politiek onderwerp hem te netelig. Arnon Grunberg laat als weinig andere auteurs zien hoezeer een vaardige pen geheel kan samenvallen met de persoonlijkheid van een schrijver die middenin de wereld staat. Om al die redenen is Grunberg de ideale kandidaat voor bekroning met de Gouden Ganzenveer 2017.'

De uitreiking is 6 april.

pro-mbooks1 : athenaeum