Hanna Bervoets wint BNG Bank Literatuurprijs 2016

12 januari 2017
| | |

Gisteren werd al duidelijk dat Hanna Bervoets dit jaar de Frans Kellendonk-prijs wint en zojuist mocht zij in de Amstelkerk in Amsterdam de BNG Bank Literatuurprijs 2016 in ontvangst nemen.

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1976 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie in 2016 een nieuw boek verschenen is. Bervoets wint €15.000,- euro en een sculptuur van Theo van Eldik. Eerder wonnen onder anderen Jamal Ouariachi (2015) en Maartje Wortel (2014) de prijs.

De jury over de laureaat:

'Bervoets weigert zich in haar eigengereide romanoeuvre te laten begrenzen. Ze neemt roman na roman zichzelf opnieuw de maat. Niet vanuit een programma, maar doordat haar hoofd weer een onderwerp dicteert. Ze houdt nauw voeling met onze tijd, schrijft met evenveel gemak over een beklemmende dystopische wereld als over modernige relaties, die fastfood vormen voor haar cross-over lezers. Het is spannend om te ervaren waarmee Bervoets nu weer weet te verrassen.'

Naast de BNG Bank Literatuurprijs en de Frans Kellendonk-prijs won Bervoets in 2012 de Opzij Literatuurprijs voor haar roman Lieve Céline en werd zij drie jaar geleden door Das Magazin uitgeroepen tot een van de belangrijkste auteurs onder de 35. Bervoets Roman Efter was in 2014 genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs maar viel toen niet in de prijzen.

Wij publiceerden eerder voor uit Ivanov en Efter.

pro-mbooks1 : athenaeum