Ignaas Devisch, Eva Meijer, Henk Oosterling, Marjan Slob en Thijs Lijster op shortlist Socratesbeker

02 maart 2017
| | | | | | |

Ignaas Devisch, Eva Meijer, Henk Oosterling, Marjan Slob en Thijs Lijster staan op de shortlist van de Socratesbeker 2017. Dat werd vandaag bekendgemaakt. Opvallend genoeg vallen daarmee alle uitgesproken politieke titels af.

De Socratesbeker wordt elk jaar uitgereikt aan 'de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen'. Vorig jaar won René ten Bos met Bureaucratie is een inktvis en in 2015 won Wouter Kusters met Filosofie van de waanzin. In 2014 won Jan Bransen met Laat je niets wijs maken. In 2013 won Paul van Tongeren met Leven is een kunst, in 2012 Coen Simon met En toen wisten we alles, en in 2011 Hans Achterhuis met De utopie van de vrije markt.

In een interview met Trouws Leonie Breebaart zei juryvoorzitter Jenny Slatman over de longlist: 'Wat ons opvalt, is het aantal boeken over populisme én over migratie. [...] De auteurs zijn niet zozeer links of rechts. Ze proberen vooral de politieke verandering te duiden. [...] Als een boek ingaat op de actualiteit is dat mooi, maar het is vooral belangrijk dat het prikkelt. Én dat het goed geschreven is.'

Dat laatste lijkt de doorslag gegeven te hebben voor de jury - Jenny Slatman (Tilburg University), Elma Drayer (schrijver en columnist), Sjoerd de Jong (journalist en ombudsman NRC media), Anna Luyten (publicist en journalist)  en Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine). De uitreiking is 21 april, tijdens de Filosofienacht. Ignaas Devisch' Rusteloosheid werd onlangs bekroond tot 'beste spirituele boek' van 2017; Eva Meijer interviewden wij inmiddels vanwege haar roman Het vogelhuis. Inmiddels publiceerden we ook Lisa Doelands stuk over onder anderen Devisch en Lijster uit de Nederlandse Boekengids voor.

pro-mbooks1 : athenaeum