I.M. Theo Sontrop (1931-2017)

04 september 2017
| |

Gisteren overleed Theo Sontrop (1931-2017), oud-uitgever, dichter en vriend van Athenaeum Boekhandel, op Vlieland, waar hij sinds 1991 woonde.

Sontrop was achtereenvolgens bij de uitgeverijen Van Ditmar, Meulenhoff en De Arbeiderspers de drijvende kracht achter het schrijverschap van uiteenlopende Nederlandstalige auteurs als F.B. Hotz, J.M.A. Biesheuvel, Maarten 't Hart, Anna Enquist, Eva Gerlach, Tessa de Loo, Henk Romijn Meijer, Rudy Kousbroek, Jan Eijkelboom, Joost Zwagerman, Louis-Paul Boon en Mensje van Keulen. Daarnaast was hij de eerste Nederlandse uitgever van literaire grootheden als Orhan Pamuk, Patrick Modiano, Anthony Burgess, Machado de Assis en last but not least Fernando Pessoa. Onder zijn leiding was het tijdschrift Maatstaf jarenlang een belangrijk podium voor essayisten, dichters, beeldend kunstenaars en schrijvers. Zelf was hij ook als dichter actief, in een spaarzaam tempo maar met een zelden geëvenaard meesterschap over de taal. In 1996 resulteerde dat in de uitgave van zijn Verzamelde gedichten.

Onno Blom sprak Sontrop regelmatig; die gesprekken zijn gebundeld in De conversationalist. Bij gelegenheid van zijn 75ste verjaardag bracht Athenaeum Boekhandel 'Ik wantrouw iedereen boven de 1.67' uit. 

Bij de Volkskrant gedenkt Onno Blom hem; Kees Freriks schrijft in NRC een stuk. Lees zijn poëzie bij de DBNL, lees Chrétien Breukers' interview uit 2014, en Reinjan Mulders In Memoriam, waarin hij ruim citeert uit zijn NRC-interview uit 1996.

(Beeld: Sontrops boekenkast in 2014.)

I.M. Theo Sontrop (1931-2017)

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum