Socratesbeker 2017 naar Marjan Slob voor Hersenbeest

24 april 2017
| |

De Socratesbeker 2017 gaat naar Marjan Slob voor haar essay Hersenbeest. Hij werd vrijdagnacht tijdens de Nacht van de Filosofie uitgereikt.

De Socratesbeker wordt elk jaar uitgereikt aan 'de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen'. Vorig jaar won René ten Bos met Bureaucratie is een inktvis en in 2015 won Wouter Kusters met Filosofie van de waanzin. In 2014 won Jan Bransen met Laat je niets wijs maken. In 2013 won Paul van Tongeren met Leven is een kunst, in 2012 Coen Simon met En toen wisten we alles, en in 2011 Hans Achterhuis met De utopie van de vrije markt.

De jury:

Geheel in de geest van Socrates neemt het de lezer mee in een wereld die ons op het eerste gezicht zo vertrouwd en vanzelfsprekend lijkt, om deze vervolgens kritisch te bevragen. Slob betoogt dat we eigenlijk niets anders dan taal hebben om onszelf als ‘hersenbeest’ te kunnen begrijpen. Maar daarbij moeten we ons niet zomaar klakkeloos verlaten op de profielentaal die de hersenwetenschap ons biedt. Hersenwetenschappers willen ons graag doen geloven dat hoe wij zijn, hoe we ons voelen en wat onze intenties zijn, dat dat allemaal is af te lezen aan de grijze massa in onze hersenpan. De profielentaal van de wetenschap is niet per se de verkeerde taal, maar het is maar één taal. Dit boek vormt een sterk pleidooi voor het laten opbloeien van meerdere talen, inclusief de geesteswetenschappelijke taal, binnen de menswetenschappen.

Dit was de shortlist:

Socratesbeker 2017 naar Marjan Slob voor Hersenbeest

Delen op

€ 17,99
pro-mbooks1 : athenaeum