BNG Bank Literatuurprijs 2017 voor Marjolijn van Heemstra

12 januari 2018

De BNG Bank Literatuurprijs 2017 gaat naar Marjolijn van Heemstra. Dat werd vanavond bekendgemaakt. De lezersprijs gaat naar Arjen van Veelen.

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1976 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie in 2017 een nieuw boek verschenen is. Bervoets wint €15.000,- euro en een sculptuur van Theo van Eldik. Eerder wonnen onder anderen Hanna Bervoets (2016), Jamal Ouariachi (2015) Maartje Wortel (2014), Wytske Versteeg (2013), Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005) de prijs.

Lees op Athenaeum.nl een bespreking van Van Heemstra's roman en een fragment.

De jury:

‘Ga je het verleden uitzoeken, zo bemerkt de zwangere schrijver, dichter en theatermaker, dan worden de verhalen steeds complexer, er komt steeds meer bij; en hoe dieper je graaft en speurt, hoe rommeliger de werkelijkheid geweest blijkt te zijn.

Er ging een verhaal rond in de familie Van Heemstra over de verre oom Frans, bijgenaamd ‘de bommenneef’ omdat hij kort na de oorlog alsnog een verzetsdaad zou hebben gepleegd. Wanneer Marjolijn, die zijn ring erfde, haar kind naar deze Frans zou vernoemen, dan moet ze toch eerst weten hoe dat nou precies zat met die aanslag in Den Haag, op Sinterklaasavond 1946. Stukje bij beetje ontrafelt ze de mythe, krijgt er nieuwe vragen en drama’s bij, en vlak voordat haar kind ter wereld komt- dat helemaal van haar en haar partner is, maar toch ook nog een onbekende-, moet ze erkennen dat ook zíj weer kunstgrepen heeft toegepast bij het smeden van haar versie. 

Van Heemstra weet hoe je de lezer nieuwsgierig houdt. Het moderne cliché dat het verleden niet wit of zwart maar grijs was, verandert in haar speurtocht in een kleurrijke kluwen van feiten en herinneringen. Om daar iets van te kunnen maken, een verhaal dat zowel naar het verleden wijst als naar de toekomst, moet je een schrijver van formaat zijn.’

De genomineerde titels:

  • Marjolijn van Heemstra, En we noemen hem [fragment]
  • Murat Isik, Wees onzichtbaar [fragment]
  • Alma Mathijsen, Vergeet de meisjes [fragment]
  • Arjen van Veelen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken [fragment]
pro-mbooks1 : athenaeum