Buddingh'-prijs 2018 voor Radna Fabias

01 juni 2018
| | | |

Radna Fabias heeft de C. Buddingh'-prijs 2018 gewonnen met haar bundel Habitus. Ze kreeg hem gisteren tijdens Poetry International uitgereikt.

Sinds 1988 wordt op initiatief van Poetry International ieder jaar de C. Buddingh'-Prijs uitgereikt aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Met de prijs beoogt Poetry International meer aandacht te genereren voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh'-Prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff en Marieke Lucas Rijneveld behoren tot de laureaten.

Op Athenaeum.nl besprak Maarten Buser Fabias' bundel. De andere genomineerden waren

  • Dean Bowen, Bokman [fragment]
  • Elisabeth Tonnard, Voor het ideaal, lees de schaal
  • Arno Van Vlierberghe, Vloekschrift

De jury:

'Een wonderlijk ongeëvenaard geval, dat de jury vloeibaar maakt, morsend en gehoorzamend aan haar zwaartekracht. [...] Met overdonderde kracht sleurt ze de lezer mee in een broeierig tussengebied. Een subversieve stem die afkomst, bestemming, lichaam en perspectief te lijf gaat en daarbij zichzelf en de ander niet spaart, Deze poëzie is vlezig, goddelijk vunzig soms – en breekt de Hollandse dichtkunst weergaloos open, rekent af met het veilige vers. Habitus zindert. Het is moeilijk te zeggen wat het meest beklemt in deze bundel: het tropische eiland, het Nederlands waar de ik-figuur naartoe reist, of de categorieën die afkomst en bestemming projecteren op het lyrische ik. Fabias maakt deze beklemming voelbaar en tegelijkertijd gooit ze geijkte opposities als "wit"-"zwart", "man"-"vrouw", "ik"-"ander" open door ingenieus gebruik te maken van een cameramatige, maar uitgesproken lyrische stem die alle perspectieven opentrekt en het niet schuwt om zichzelf en de ander op het spel te zetten.'

Delen op

€ 9,49
pro-mbooks1 : athenaeum