Halewijnprijs voor Eva Meijer, Reinaerttrofee voor Christine Otten

30 januari 2018
| | | | |

Vorige week werd bekendgemaakt dat de Halewijnprijs is toegekend aan Eva Meijer. Jongerenprijs de Reinaerttrofee ging naar Christine Otten.

De Halewijnprijs is de literaire oeuvreprijs van de stad Roermond die jaarlijks toegekend wordt aan een literair schrijver die op grond van de kwaliteit van haar/zijn verschenen werk extra belangstelling verdient. Onder de eerdere winnaars: Benny Lindelauf, Peter Drehmanns, Tommy Wieringa, Esther Gerritsen, Joke J. Hermsen en Adriaan Jaeggi.

Op Athenaeum.nl bespraken we Meijers boeken De soldaat is een dolfijn en Dierentalen, publiceerden voor uit Het vogelhuis en interviewden we haar: 'Zelf denken is altijd belangrijk - niet alleen politiek maar ook existentieel.'

Uit het persbericht:

'Eva Meijer is volgens de jury een groot literair talent met een belangrijke boodschap. Zij weet in haar werk deze zaken op een overtuigend eigenzinnige manier te combineren. In een mooie natuurlijke schrijfstijl toont zij dat er een wereld te winnen valt, wanneer menselijke dieren oog krijgen voor communicatie van en met niet-menselijke dieren.

We hadden liefde, we hadden wapens vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaans gezin dat in de jaren vijftig en zestig strijdt voor burgerrechten. Het verhaal neemt je mee naar een stuk geschiedenis dat volgens de jongeren onderbelicht blijft in het geschiedenisonderwijs en maakt de lezer bewust van wat racisme kan aanrichten. Het boek heeft de jongerenjury verward, maar vooral geboeid achtergelaten. Een verhaal dat volgens de jongerenjury verteld moet worden.'

pro-mbooks1 : athenaeum