Grote Poëzieprijs 2019 voor Radna Fabias, C. Buddingh'-prijs voor Roberta Petzoldt

17 juni 2019
| | | | | | |

Radna Fabias krijgt de Grote Poëzieprijs 2019 voor haar debuut Habitus, en Roberta Petzoldt de C. Buddingh'-prijs voor Vruchtwatervuurlinie. Beide prijzen werden gisteren tijdens Poetry International uitgereikt.

De Grote Poëzieprijs bekroont in 2019 voor het eerst de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met € 25.000,- en volgt daarmee de VSB Poëzieprijs op als dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. De VSB Poëzieprijs werd sinds 1993 jaarlijks uitgereikt. De onderscheiding bestaat daarnaast uit een sculptuur van Maria Roosen. Onder de winnaars: Joost Baars (2018), Hannah van Binsbergen (2017), Ilja Leonard Pfeijffer (2016), Hester Knibbe (2015), Ester Naomi Perquin (2013), Mustafa Stitou (2004) en Rutger Kopland (1998). Radna Fabias won eerder de Buddingh'-prijs en het is de derde keer op rij dat een debuut met de prijs bekroond wordt.

Op Athenaeum.nl besprak Maarten Buser de bundel.

'Vitaal, ritmisch en klankrijk' noemt de jury Fabias' werk, met 'sterk aardse en lichamelijke poëzie' en tegelijk 'politieke poëzie':

'Je hoort aan niets dat Habitus een debuut is, of het moet zijn in de volslagen oorspronkelijkheid van de cadans van haar taal, die een brug weet te slaan tussen de geest en het eenzame, vleselijke lichaam.'

De School der Poëzie-Communityprijs ging naar Ted van Lieshout voor Ze gaan er met je neus vandoor, Roelof ten Napel kreeg de Jongerenprijs voor Het woedeboek waarmee hij ook kans maakte op De Grote Poëzieprijs én de C. Buddingh’-prijs. Met het uitreikingsprogramma 'Prijs de poëzie!' sloot Poetry International het gouden jubileumfestival even feestelijk af als dat het begon.  

Dit was de shortlist: 

Sinds 1988 wordt op initiatief van Poetry International ieder jaar de C. Buddingh'-Prijs uitgereikt aan de schrijver of schrijfster van het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Met de prijs beoogt Poetry International meer aandacht te genereren voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh'-Prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff en Marieke Lucas Rijneveld behoren tot de laureaten. Vorig jaar won Radna Fabias dus de prijs.

De jury:

'We kijken mee met een turende, glurende, loerende dichter, die naar eigen zeggen door het staren ontstaat, en die niet alleen haar eigen blik maar ook onze blik op scherp zet. Als een omgekeerde beeldenstormer verbindt Roberta Petzoldt in Vruchtwatervuurlinie scheermesscherpe observaties, gebeurtenissen, personen, tijden, gedachten en thema’s op ingenieuze wijze met elkaar in een wereld vol absurde beelden die toch kloppen; een talige werkelijkheid waarin ganzen roddelen over de lente, iemand een landgrens doorslikt en een zwarte papegaai twee alibi’s onder de vleugel vandaan haalt. Op intieme wijze creëert de dichter zo een verrassend nieuw poëtisch universum, wat weergaloze gedichten en tijdloze regels oplevert.'

Dit was de shortlist:

Grote Poëzieprijs 2019 voor Radna Fabias, C. Buddingh'-prijs voor Roberta Petzoldt

Delen op

€ 20,00
€ 9,49
pro-mbooks1 : athenaeum