Haagse literatuurprijzen voor Marente de Moor, Paul Demets en Gideon Samson

06 november 2019
| | | | | | | | |

De Haagse literatuurprijzen 2019 zijn toegekend aan Paul Demets (Jan Campertprijs), Marente de Moor (F. Bordewijkprijs) en Gideon Samson (Nienke van Hichtumprijs). Dat werd zojuist bekendgemaakt.

De afgelopen jaren ging de Campertprijs naar Annemarie Estor (2018), Marije Langelaar (2017), Jan Baeke (2016), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Piet Gerbrandy (2014), Micha Hamel (2013), Wouter Godijn (2012), Erik Spinoy (2011), Hélène Gelèns (2010), Alfred Schaffer (2009). De jury:

‘Een spetterende bundel waarin elk beeld beladen en betekenisvol is, zonder dat deze poëzie ondoordringbaar wordt. Demets' grote verdienste is dat hij de taal weet te knopen zonder de lezer in te snoeren. Deze gedichten blijven zinderend hangen.’

De afgelopen jaren ging de Bordewijkprijs naar Jan van Aken (2018), Jeroen Olyslaegers (2017), Anton Valens (2016), Annelies Verbeke (2015), Jan van Mersbergen (2014), Oek de Jong (2013), Gustaaf Peek (2011), Stephan Enter (2012) Koen Peeters (2010), Marie Kessels (2009). De jury:

‘De tragische pogingen van de mens om de natuur te bedwingen, te begrijpen en te sturen, raken de kern van het oeuvre van De Moor. Er spreekt een grote liefde voor de wetenschap uit en een diep doorvoeld besef van de vergeefsheid van het menselijk streven. Resoluut leidt De Moor haar lezers naar de rand van het bos, in de wetenschap dat er vroeg of laat iets zal gebeuren dat de beren tevoorschijn roept. Foon is een met meesterhand geschreven ideeënroman over de mens die het mysterie van het bestaan steeds moeilijker kan verdragen, van een van de eigenzinnigste auteurs van het Nederlands taalgebied.

Lees een fragment uit Foon op Athenaeum.nl. Foon werd onlangs bekroond met de Jan Wolkersprijs en maakt nog kans op de Bookspot Literatuurprijs.

De tweejaarlijkse Nienke van Hichtumprijs ging de afgelopen jaren naar Annet Schaap (2017), Anna Woltz (2015), Jan Paul Schutten (2013), Benny Lindelauf (2011) en Els Beerten (2009). De jury:

‘De buitenissigheden in Zeb. worden opgediend als glasheldere logica in een verder volkomen realistische omgeving. Ontregeling brengt het vooral aan in de hoofden van de lezers. Die ontregeling is vrolijk, grappig en speels, maar daaronder schuilt een onheilspellend gevoel van vervreemding.  Met Zeb. voegt Samson een uniek absurdistisch geluid toe aan de Nederlandse jeugdliteratuur.’

Lees op Athenaeum.nl onze boekverkopersbespreking van Zeb., dat ook een Gouden Griffel kreeg.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Stefan Hertmans de Constantijn Huygensprijs ontvangt. De jury:

‘Sinds de publicatie in 2013 van Oorlog en terpentijn is Stefan Hertmans (Gent, 1951) een van de bekendste schrijvers van ons taalgebied. De roman werd een groot verkoopsucces en betekende de grote doorbraak bij het brede publiek voor deze auteur die al langer een van de belangrijkste schrijvers van ons taalgebied was. Sinds zijn debuut in 1981 met het experimentele prozaboek Ruimte heeft hij een oeuvre opgebouwd dat vrijwel alle genres bestrijkt. Zijn verzamelde poëzie beslaat ongeveer duizend bladzijden gedichten, zijn proza omvat romans, verhalen, een reisboek en essays. Hij schreef theaterteksten die ook over de grenzen zijn opgevoerd en publiceerde belangwekkende monografieën over filosofie en beeldende kunst. In elk van die genres heeft hij boeken laten verschijnen die tot de hoogtepunten van de hedendaagse literatuur gerekend kunnen worden. Daarnaast is hij in binnen- én buitenland een gewaardeerde stem in het publieke debat.’
Haagse literatuurprijzen voor Marente de Moor, Paul Demets en Gideon Samson

Delen op

€ 20,99
€ 19,99
€ 15,99
MINDBOOKSATH : athenaeum