NS Publieksprijs 2019 voor Martine Bijl

21 november 2019
| |

Martine Bijl is postuum bekroond met de NS Publieksprijs 2019 voor haar boek Rinkeldekink. Dat werd gisteravond bekendgemaakt.

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek van het afgelopen kalenderjaar, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. Naast de publieksstem is er een stem van een kernjury. In 2018 en 2016 won Hendrik Groen, in 2017, 2014 en 2013 won Michel van Egmond, in 2015 won Joris Luyendijk, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Esther Verhoef, in 2010 Simone van der Vlugt. In de jaren ervoor wonnen onder anderen Geert Mak (tweemaal), Hella S. Haasse (ook tweemaal), Herman Koch, Adriaan van Dis en Arthur Japin.

Beluister onze collega Bob Kappen op Radio 4 over het boek.

De jury:

'Rinkeldekink van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend. '

Dit was de shortlist:

Bijls weduwnaar Berend Boudewijn maakte bekend dat het geld van de prijs naar de Hersenstichting gaat.

NS Publieksprijs 2019 voor Martine Bijl

Delen op

€ 14,99
pro-mbooks1 : athenaeum