P.C. Hooftprijs 2020 voor Maxim Februari

17 december 2019
| | |

De P.C. Hooftprijs 2020 voor beschouwend proza gaat naar Maxim Februari. Dat is zojuist bekendgemaakt.

De P.C. Hooftprijs is de voornaamste oeuvreprijs voor Nederlandse literatuur. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. De afgelopen jaren wonnen Marga Minco (2019), Nachoen Wijnberg (2018), Bas Heijne (2017), Astrid Roemer (2016), Anneke Brassinga (2015), Willem Jan Otten (2014), A.F.Th. van der Heijden (2013), Tonnus Oosterhoff (2012), H.J.A. Hofland (2011) en Charlotte Mutsaers (2010). Eerdere winnaars van de prijs voor verhalend proza waren J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004) en Gerrit Krol (2001).

N.B. Eerder publiceerden we voor uit De onbetrouwbare verteller, en bespraken die bundel, én zijn nieuwste roman Klont.

De jury:

'Het perspectief is altijd dat van de schrijver […]. De stijl van de verteller bij Februari werpt een effectieve dam op tegen eenduidigheid, stelligheid en onwrikbaar gelijk. Bovendien biedt die stijl ook de vormen die ironie mogelijk maken zonder te verworden tot sarcasme en niet in de laatste plaats zelfspot zonder dat die verwordt tot ijdelheid.

In het ‘Woord vooraf’ bij De maakbare man. Notities over transseksualiteit (2013) schrijft Februari over de onbeschaamde nieuwsgierigheid van programmamakers en interviewers naar precies die intieme kanten van het privéleven waarvan zij ongetwijfeld hebben gedacht dat iedereen dat wil weten, alsof we inmiddels allemaal de schaamte ver voorbij zijn. Maar op elke pagina van het boek is het tastbaar dat alleen iemand die zelf die transitie heeft doorgemaakt zó lucide, speels, humoristisch, tegendraads en niet in de laatste plaats ontroerend daarover kan schrijven. Zo kan alleen Februari dat. Onbedoeld is het een pleidooi voor literatuur, tegen een teveel, maar vooral ook tegen een te weinig ervan. De literatuur heeft het hard nodig. Alleen al voor dit boek had Februari de P.C. Hooft-prijs verdiend, al heeft hij gelukkig veel meer geschreven waarvoor deze prijs de vanzelfsprekende bekroning is.'

pro-mbooks1 : athenaeum