Roxane van Iperen wint de Opzij Literatuurprijs 2019

12 juni 2019
| | | |

Gisteren werd bekend dat Roxane van Iperen dit jaar de Opzij Literatuurprijs wint. Van Iperen ontvangt de prijs voor haar ’t Hooge Nest.

'Hoe iets onschuldigs als de aankoop van een huis kan leiden tot de ontrafeling van een bijzondere familiegeschiedenis, is fascinerend. Die geschiedenis, die begon met de renovatie van de villa, kon alleen dankzij de volhardende onderzoekskwaliteiten van Roxane aan het licht komen,' aldus de jury over ’t Hooge Nest.

'Dit non-fictie verhaal dat leest als een meeslepende roman, legt een gruwelijke familiegeschiedenis bloot. Vanwege de centrale rol van de twee zussen Brilleslijper, krijgt dit boek een krachtige feministische lading: het actieve verzet van vrouwen in WO II is sterk onderbelicht gebleven in de naoorlogse vertellingen. Wat ook geldt voor het actieve Joodse verzet.'

De Opzij Literatuurprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de auteur van een boek dat bijdraagt aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen dat de jury daarnaast ook gegrepen heeft vanwege de literaire kwaliteit en/of de impact op onze maatschappij. Eerder wonnen onder meer Etchica Voorn (2018), Annelies Verbeke (2016), Niña Weijers (2015) en Saskia De Coster (2014).

N.B. Lees ook onze voorpublicatie uit en onze bespreking van ’t Hooge Nest.

Roxane van Iperen wint de Opzij Literatuurprijs 2019

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum