Charlotte Van den Broeck wint de Confituur Boekhandelsprijs 2020

25 juni 2020
| | | |

De Confituur Boekhandelsprijs 2020 gaat naar Charlotte Van den Broeck voor haar essaybundel Waagstukken! Dat meldt de boekhandelsorganisatie Confituur. En de publieksprijs gaat naar Femke Vindevogels Confituurwijk.

De Vlaamse Confituur Boekhandelsprijs, van de onafhankelijke Vlaamse boekhandels, is een gedeelde publieks- en boekhandelsprijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, de prijs werd in 2016 voor het eerst uitgereikt aan Chris de Stoop, in 2017 aan Jeroen Olyslaegers [fragment], in 2018 aan Koen Peeters [recensie] en in 2019 aan Peter Verhelst [fragment]. Lezers kunnen in de aangesloten winkels zelf stemmen tot eind januari.

Lees op Athenaeum.nl een fragment uit Waagstukken. En een uit Confituurwijk.

Uit de laudatio van Charlotte Van den Broeck door Linde De Vos, boekhandel Het Voorwoord:

‘Charlotte Van den Broeck begint waar de andere artiesten in haar werk eindigden en verbouwt het architecturale fiasco tot een knutselwerk van taal. Verrukkelijke taal. En als we het dan toch essay durven noemen: een werk waarbij we mogen proeven van wervelende beeldspraak en dichterlijke beschrijvingen waarin journalistiek afgewisseld wordt door jeugdsentiment en herinnering. Een stuk waarbij we het binnenwerk achter de architecturale façades gepresenteerd krijgen. De échte binnenkant. De binnenkant van de schepper(-s): puur, rauw, oprecht, erudiet, filosofisch, verpletterend ambitieus en tegelijk destructief.’

Opvallend is dat de nominaties amper overlap vertoonden met de eindejaarslijstjes (alleen Van den Broeck handhaafde zich in de top - en werd ook door onze directeur getipt) en de nominaties van de literaire prijzen tot nu toe. Plus: maar één man.

Charlotte Van den Broeck wint de Confituur Boekhandelsprijs 2020

Delen op

€ 15,00
pro-mbooks1 : athenaeum