Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk 2021

21 mei 2020
| |

Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk 2021, als een van de jongste auteurs in jaren. Dat werd zojuist bekendgemaakt door de CPNB. Lees bij Athenaeum het nieuws en lees je in in haar oeuvre.

Bervoets (1984) is na Arnon Grunberg en Hella Haasse de jongste auteur die de opdracht krijgt. Ze werd bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs, en werd meermalen genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de Bookspot Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs, de Dioraphte Literatuurprijs, en de Boekhandelsprijs.

De 86ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 6 maart tot en met zondag 14 maart 2021. Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van € 15,- aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Ook dit jaar verschijnt het Boekenweekgeschenk in het Fries. 

Het thema van de Boekenweek 2021 en de schrijver die met dit thema aan de slag gaat als Boekenweekessayist worden op een later moment onthuld.

Hanna Bervoets zelf over de opdracht:

‘Het schrijven van het Boekenweekgeschenk was een langgekoesterde wens. Toen ik in december werd gevraagd, wist ik meteen: dit ga ik doen. Ik ben de volgende dag begonnen. Zelden werkte ik met zoveel energie en concentratie aan een verhaal als nu. Ondertussen zijn het onzekere tijden, ook voor de boekenwereld. Om schrijver Valeria Luiselli te citeren: “Boeken zijn niet in gevaar, die hebben plagen, dictators en natuurrampen overleefd. Maar de boekenbranche verkeert in zwaar weer.” Gelukkig is de boekenwereld inventief. En in tijden als deze bieden boeken meer dan alleen troost. Literatuur kan inzichten genereren, gedachten scherpen, normen bevragen. Want elke roman is een geschiedenisboek, en elk geschiedenisboek is een roman. Ik vind het dan ook niet alleen een eervolle, maar ook een belangrijke taak de literatuur en ons boekenvak te vertegenwoordigen volgend jaar. Daarbij kijk ik nu al uit naar een Boekenweek waarin we niet alleen de literatuur, maar ook de veerkracht van de boekhandel vieren.’

Hanna Bervoets op Athenaeum.nl:

Het geschenk werd de afgelopen jaren geschreven door Annejet van der Zijl (2020), Jan Siebelink (2019), Griet Op de Beeck (2018), Herman Koch (2017), Esther Gerritsen (2016), Dimitri Verhulst (2015) en Tommy Wieringa (2014). We bespraken op Athenaeum.nl de geschenken van 

Auteursportret © Klaas Hendrik Slump

Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk 2021

Delen op

€ 15,00
€ 9,99
€ 15,00
€ 9,99
€ 12,50
€ 9,99
€ 12,50
MINDBOOKSATH : athenaeum