Jan Wolkersprijs 2020

18 oktober 2020
| | |

Valerie Trouet krijgt de Jan Wolkersprijs toegekend voor haar boek Wat bomen ons vertellen. Dat werd zojuist bij Vroege Vogels bekendgemaakt.

De Jan Wolkersprijs is de prijs voor het beste natuurboek van Nederland, een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 18 oktober, in een speciale uitzending van Vroege Vogels. De prijs wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Eerdere winnaars van de prijs zijn: Marente de Moor met Foon (2019, fragment), Menno Schilthuizen, Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen, De kinderen van de nacht (2017, onze recensie), Albert Beintema, De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a., Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder, De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest, Spinder (2013). In 2017 ontving schrijver Koos van Zomeren een oeuvreprijs.

De jury:

'Trouet is een kundig auteur die de lezer als een enthousiaste gids bij de hand neemt en met nieuwe ogen leert kijken. Die gids schuwt de eigen mening over een aantal hoogst actuele, zeer nijpende kwesties bepaald niet, en weet die vaardig en overtuigend onder woorden te brengen. Wie dat kan, met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is niet alleen een begaafd auteur, maar ook een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient.'

Dit was de shortlist:

pro-mbooks1 : athenaeum