Laura Starink leest voor uit Post uit Rusland + Doe mee aan ABZoomt!

21 april 2020
| | | |

Op 11 juni (19.30) organiseren we een Zoom-sessie met Laura Starink. Wil je ook vanuit je eigen luie stoel meedoen aan deze exclusieve leesclub rondom haar boek Post uit Rusland? Stuur dan een e-mail naar abzoomt@athenaeum.nl, met als onderwerp 'Laura Starink'. De eerste tien inzenders worden door ons uitgenodigd om deel te nemen.

>

Over het boek:

In Post uit Rusland beschrijft Laura Starink wat ze heeft zien veranderen in het land, maar wijst ze ook op de echo’s uit het gewelddadige verleden. Als slavist in Leningrad ontdekte Starink de Sovjet-Unie van Brezjnev als een land met twee gezichten: warm, open en grappig aan de keukentafel, maar hard, gesloten en huichelachtig in de buitenwereld.

Tien jaar later deed ze als correspondent van NRC Handelsblad verslag van de perestrojka van Gorbatsjov. De Russen roken de vrijheid maar niemand voorzag dat de Sovjet-Unie uiteen zou vallen. Dat leidde tot armoede, chaos en criminaliteit.

Nu bereist ze het Rusland van Poetin, die orde bracht door de autocratie te herstellen. In het gevecht tussen staat en burger trekt de laatste nog steeds aan het kortste eind.

Dit boek is een lofzang op de eenling die het systeem weerstaat.

Lees ook onze voorpublicatie uit Post uit Rusland.

Laura Starink (1954) studeerde Slavische taal- en letterkunde en werkte bijna dertig jaar als journalist voor NRC Handelsblad, onder meer als lid van de hoofdredactie en als correspondent in Moskou.

Ze schreef twee boeken over Rusland: Een land van horen zeggen en De Russische kater. Duitse wortels, over de lotgevallen van haar moeder en tantes tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, werd genomineerd voor de Bob den Uylprijs 2014 en is inmiddels negen keer herdrukt. In 2015 verscheen In de schaduw van de grote broer, Over Letten en Russen, Joden in Polen, Duits Kaliningrad en oorlog om Oekraïne – dat genomineerd werd voor de Libris Geschiedenisprijs 2015. Voor het referendum over Oekraïne schreef Laura Starink het pamflet Slag om Oekraine.

Samen met Hubert Smeets en Hella Rottenberg vormt Laura Starink de redactie van Raamoprusland.nl, een website waaraan auteurs uit binnen- en buitenland bijdragen. De website beoogt het denken, analyseren, debatteren over de verhouding tussen Oost en West een impuls te geven, door alle relevante informatie over de nieuwe Oost-Westverhoudingen te publiceren. Laura Starink reist regelmatig naar Oost-Europa. Ze schrijft hierover op haar blog Laurastarink.wordpress.com.

Laura Starink leest voor uit Post uit Rusland + Doe mee aan ABZoomt!

Delen op

€ 22,99
€ 12,99
€ 15,00
€ 9,99
€ 2,99
pro-mbooks1 : athenaeum