Podcast: Ronit Palache over Bange mensen stellen geen vragen

31 december 2020
| | | |

In november ging Bob Kappen in onze winkel op het Spui in gesprek met Ronit Palache over Bange mensen stellen geen vragen, een nieuw deel in de Privédomein-reeks, waarvoor Palache een samenstelling maakte van de mooiste stukken van Renate Rubinstein. Luister het interview hier terug.

Over Bange mensen stellen geen vragen

Waar Renate Rubinstein (1929-1990) verscheen was er reuring. Vanaf 1961 maakte zij furore met de stukken die zij onder de naam Tamar in Vrij Nederland publiceerde. Of deze nu gingen over haar liefdesleven, het gemis van haar in de oorlog vermoorde vader, de moeilijke relatie met haar moeder, het koningshuis of het feminisme: ze waren altijd origineel, eigengereid en spraakmakend. Ze schreef openhartig over haar Joodse achtergrond, haar pijnlijke scheiding en haar ziekte MS. En zelfs postuum veroorzaakte Rubinstein nog ophef met het boek Mijn beter ik, over haar geheime relatie met Simon Carmiggelt, ‘de meest getrouwde schrijver van Nederland’.

Dertig jaar na Renate Rubinsteins overlijden brengt Ronit Palache via deze rijke bloemlezing een ode aan haar autonome geest. Aan de hand van Rubinsteins autobiografische teksten, columns, lezingen en brieven, waarvan een deel niet eerder in boekvorm verscheen, krijgt de lezer een intiem beeld van een ambivalente vrouw die er niet voor terugschrok zichzelf en anderen de waarheid te zeggen.

N.B. Lees ook onze voorpublicatie uit Bange mensen stellen geen vragen.

pro-mbooks1 : athenaeum