Willemijn van Dijk wint BNG Bank Literatuurprijs 2019

17 januari 2020
| | |

Willemijn van Dijk wint de BNG Bank Literatuurprijs 2019, én de BNG Bank Lezersprijs. Dat werd gisteren bekendgemaakt.

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandstalige auteurs die geboren zijn in 1976 of later, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie in 2018 een nieuw boek verschenen is. Eerder wonnen onder anderen Nina Polak (2018), Marjolijn van Heemstra (2017), Hanna Bervoets (2016), Jamal Ouariachi (2015) Maartje Wortel (2014), Wytske Versteeg (2013), Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005) de prijs.

Lees op Athenaeum.nl een fragment uit Het wit en het purper, uit De opvolger en uit Via Roma.

De jury:

'In Willemijn van Dijks eerste roman, Het wit en het purper, een verwijzing naar de toga die Pallas draagt (maar misschien tevens een knipoog naar Le rouge et le noir uit 1830 van Stendhal), kiest de auteur voor het perspectief van deze Pallas, een buitenstaander in de keizerlijke familie, een slaaf die vrijgelatene wordt, en die door zijn goede connecties onverwacht kan doordringen tot de top, door onder de mismaakte keizer Claudius het beheer over de financiën van het gehele Rijk te krijgen. Feitelijk is hij dan machtiger dan de keizer.

Van Dijk laat de achterkant van de historie zien, door zich te verplaatsen in een man die alles van dichtbij heeft kunnen waarnemen – het gekonkel, de bruutheid, de losbandigheid, het antisemitisme, en de rol van de vrouwen, die toentertijd niet bij een vergadering van de senaat aanwezig mochten zijn, maar die letterlijk achter de schermen dikwijls behoorlijk sturend waren.

Pallas werkt zich op, leert opportunistisch te zijn, speelt politieke spelletjes en wordt een welvarend man. Zijn ambitie wordt hem noodlottig, wanneer hij mede de weg vrij maakt voor keizer Nero, die het Rijk in chaos zal dompelen.

Zo wordt Het wit en het purper een roman over de geschiedenis, maar óók over macht en wat je daar voor over hebt, én over aanpassing die zo ver kan gaan, dat je je eigen achtergrond verloochent.

In een beheerste, soms enigszins statige taal laat Willemijn van Dijk zien dat de Romeinse tijd minder ver van ons af staat dan we wellicht denken; de dilemma's en intriges die zij beschrijft, komen ons, als we eerlijk zijn, niet onbekend voor.'

Dit waren de genomineerden:

De jury bestaat dit jaar uit vier leden: Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen, Noord-Holland), Jacqueline Bel (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU), Arjan Peters (literatuurcriticus en redacteur van de Volkskrant) en Arie Storm (schrijver en criticus).

pro-mbooks1 : athenaeum