5 verrassende en inspirerende boeken: de cadeautips van Daan van der Valk, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel

27 november 2021
| | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de lees- en cadeautips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken of magazines zouden wij zelf graag in onze schoen of onder de kerstboom vinden? Wat zijn de boeken die we iedereen aanraden? Welke tips reserveren we voor onze beste vrienden en vriendinnen? Ontdek welke 5 boeken Daan van der Valk, boekverkoper at large bij Athenaeum Boekhandel verrasten en inspireerden.

 1. Oof Verschuren, Homakase. Stap voor stap home made sushi

  Oof Verschuren ken ik al jaren als de fotograaf van de gave kookboeken van Yvette van Boven en van zijn bijzondere modefotografie. Het is overduidelijk, Oof heeft twee in elkaar overlopende passies: Japan en sushi. Hij bezocht Japan meerder malen en sprak vele chefs. Met Homakase kun je makkelijk zelf sushi maken, de stap voor stap foto’s helpen enorm. Maar wat het boek echt bijzonder maakt, zijn de pentekeningen en de linoleumsneden die Oof maakte. Prachtige kunstwerken. Voor de fijnproevers: van dit boek is ook een exclusieve editie beschikbaar, de Homakase box met een Japans mes én een gesigneerd kunstwerk. Deze luxe-editie is verkrijgbaar in al onze vestigingen in Amsterdam en Haarlem.

 2. Jordan Scott, Ik praat als een rivier

  Ik zag het omslag van dit prentenboek en werd op slag verliefd op Ik praat als een rivier! Een citaat: ‘Elke ochtend word ik wakker met de geluiden van woorden overal om me heen. En ik kan ze niet allemaal zeggen.’ Ik praat als een rivier is een meer dan bijzonder prentenboek over stotteren, en hoe het is om als kind anders te zijn. De prenten van Sydney Smith zijn betoverend, ik zou de prenten in dit boek het liefst willen inlijsten. Complimenten aan Edward van de Vendel voor de mooie vertaling.

 3. Ramsey Nasr, De fundamenten

  Ik heb er een bloedje hekel aan als mensen zeggen dat ik een bepaald boek MOET lezen… En nu zeg ik het zelf: iedereen moet De fundamenten van Ramsey Nasr lezen! Kasten vol zijn er inmiddels over de pandemie geschreven, maar niemand deed dat zo goed als Ramsey Nasr. In drie essays overtuigt hij je ervan dat het nu de hoogste tijd is dat we fundamenteel gaan veranderen. Hij weet mij en gelukkig vele anderen er op een sublieme manier van te overtuigen dat het roer om moet. Ik heb inmiddels honderden exemplaren van dit boek verkocht en geloof me, niemand heeft er spijt van gekregen. De fundamenten is het belangrijkste boek over die vreselijke pandemie!

 4. Hugh Nini, Loving: A Photographic History of Men in Love, 1850s-1950s

  Liefde is van alle tijden, ook de liefde tussen mannen. Het indrukwekkende fotoboek Loving: A Photographic History of men in Love bevat meer dan 2800 vintage foto's uit de collectie Nini-Treadwell van mannen die elkaar liefhebben. De collectie bestrijkt een periode van meer dan honderd jaar. Bladerend door dit fotoboek droom je weg in een mooie wereld waar de liefde tussen mannen vanzelfsprekend is. We kunnen we deze beelden alleen maar koesteren en hopen dat de liefde onoverwinnelijk is.

 5. Maurice Leblanc, Gentleman-inbreker Arsene Lupin

  Ik zal het maar eerlijk toegeven: ik was en ben verslaafd aan de Netflixserie Lupin. Mijn credo is: lees altijd eerst het boek en kijk daarna pas de film of serie.  Doe je het andersom, dan kom je geheid in conflict met de beelden die je zelf al bedacht hebt in je hoofd. Tja, dit boek is dus de uitzondering op deze regel. Ik zag eerst de serie en werd toch gegrepen door het boek. Allereerst is het een mooie, gebonden uitgave. Dan zijn er de prachtige illustraties van de striptekenaar Vincent Mallié die me deden denken aan het werk van Sieb Posthuma de veel te jong overleden illustrator van vele mooie prentenboeken. Fans van Lupin, schaf dit meesterwerk aan en beleef het verhaal opnieuw in je leesstoel! Krijg je geen spijt van!

5 verrassende en inspirerende boeken: de cadeautips van Daan van der Valk, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel

Delen op

€ 34,99
€ 200,00
€ 17,99
€ 7,99
€ 25,00
pro-mbooks1 : athenaeum