7 cadeautips van Marius de Smet, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Spui

30 november 2021
| | | | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de lees- en cadeautips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken of magazines zouden wij zelf graag in onze schoen of onder de kerstboom vinden? Wat zijn de boeken die we iedereen aanraden? Welke tips reserveren we voor onze beste vrienden en vriendinnen? Vandaag: 7 cadeautips van Marius de Smet, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Spui.

1. Maggie Nelson, Bluets. Bespiegelingen in blauw (vertaling Nicolette Hoekmeijer)

Over de fascinatie van de schrijver met ‘blauw’ in al zijn vormen. Op elke pagina staat wel een van geluk of juist pijn overstromende zinsnede, een verrassende, betoverende, van verlangen doordrenkte, poëtische of juist zeer aardse gedachte. Onbegrijpelijk dat dit boek pas twaalf jaar na verschijnen in een Nederlandse vertaling is uitgekomen. De vormgeving is al even mooi als de inhoud. Zinsbegoochelend. Lees op onze site een fragment en een bespreking door Daan Stoffelsen.

2. Daan Heerma van Voss, De bange mens. Waar onze angsten vandaan komen en wat ze betekenen

Zelf al van jongs af aan geplaagd door angsten gaat de auteur op zoek naar het fenomeen angst in al zijn facetten, wat oorzaken en gevolgen van angst kunnen zijn en vooral, hoe er zelf en door de omgeving in het leven mee omgegaan kan worden. Hierbij spaart hij zichzelf bepaald niet en gaat hij zeer grondig op de materie in het algemeen en zijn eigen angsten in het bijzonder in. Er zijn in Nederland ruw geschat wel 1 miljoen mensen die last hebben van angststoornissen. Tijd dat daar eens wat meer aandacht aan wordt besteed.

3. Maarten Spanjer, Toen godenzonen niet bestonden

Deels al eerder verschenen verhalen, vaak spelend in de voetbalwereld waarin zelfspot en absurde hilariteit om de voorrang strijden. Zelden zo gelachen om een boek.

4. Lammert Voos, Malterfoske 

Novelle over het keiharde Groningse leven, geleefd door keiharde Groningse mensen. Menselijke verhoudingen die bepaald worden door macht, kracht en angst. Onontkoombaar. ‘Er groeit een zwarte steen in hem’. Dat zegt het wel.

5. Daniel Mason, De wintersoldaat (vertaling Theo Schoemaker)

Hartverscheurend verhaal, zich afspelend aan het oostfront ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Over hoe mensen elkaar kunnen vinden, verliezen en weer vinden, over hoe we soms de kans krijgen fouten en vergissingen recht te zetten maar die kans dan wel ook moeten grijpen, ook al zijn de omstandigheden op zijn zachtst gezegd erbarmelijk.

6. Leonieke Baerwaldt, Hier komen wij vandaan

Vertelling met sprookjesachtige facetten in wonderschone taal. Over het zwart dat steeds dichterbij komt en een zeemeermin die haar drang om tot de mensen te behoren niet kan weerstaan. Haast onnodig te zeggen dat het einde allesbehalve gelukkig is. Bijzonder! Lees op onze site een fragment.

7. David Endt, Voetbalshirts

Overzicht van de voetbalshirts die de voormalige perschef van Ajax gedurende enkele tientallen jaren van bekende tot zeer bekende voetballers heeft gekregen. Bij elk shirt, onopgesmukt gefotografeerd, past een persoonlijk verhaal of anekdote. Liefhebbersboek.

7 cadeautips van Marius de Smet, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Spui

Delen op

€ 22,99
€ 18,99
€ 17,50
€ 9,95
€ 27,99
€ 28,99
pro-mbooks1 : athenaeum