Athenaeum Boekhandel krijgt nieuwe aandeelhouders

13 april 2021
| |

Athenaeum Boekhandel zet de volgende stap naar een nieuwe toekomst. Het afgelopen jaar hebben de aandeelhouders de verschillende mogelijkheden onderzocht. Uitgangspunten daarbij waren dat de boekhandel zelfstandig en onafhankelijk moest blijven, dat meer investeringsruimte nodig was en dat eventuele nieuwe aandeelhouders een hechte band met de boekhandel en het boekenvak zouden moeten hebben.
De gekozen strategie leidt tot de verkoop van het merendeel van de aandelen aan Paulien Loerts en Derk Haank. Daarnaast zullen twee van de drie huidige aandeelhouders, de Stichting Personeelsfonds Athenaeum Boekhandel en commissaris Rob Polak, minderheidsaandeelhouders blijven.

Paulien Loerts en Derk Haank zijn samen ook aandeelhouders van Singel Uitgeverijen, het samenwerkingsverband van de zelfstandige uitgeverijen De Arbeiderspers, Athenaeum – Polak & Van Gennep, De Geus, Nijgh & Van Ditmar, Querido en Volt.
Paulien Loerts zal naast Singel Uitgeverijen ook Athenaeum Boekhandel gaan leiden. Beide bedrijven blijven evenwel ondergebracht in aparte vennootschappen.

Rob Polak (neef van Johan Polak, een van de oprichters van de boekhandel):

‘Deze ontwikkeling doet recht aan de faam en traditie van Athenaeum Boekhandel. Ik heb veel vertrouwen in Paulien Loerts en Derk Haank, met wie we expertise, ondernemerschap en investeringsruimte in huis halen. Ik blijf de komende jaren graag betrokken als kleine aandeelhouder, zodat ik mijn inmiddels bijna levenslange verbondenheid met Athenaeum Boekhandel geleidelijk kan afbouwen.’

Caroline Reeders (terugtredend directeur, vanaf 1 mei 2021 algemeen directeur van Uitgeverij Atlas Contact):

‘De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een gezonde toekomst voor Athenaeum Boekhandel, onder andere door acquisities. Net als veel andere bedrijven en culturele instellingen moesten we maatregelen treffen als gevolg van de coronacrisis. Het jaar 2020 was pittig, maar we hebben het goed gedaan met elkaar. Ik heb vertrouwen in de vitaliteit van Athenaeum Boekhandel en hoop in mijn nieuwe functie intensief met het bedrijf samen te blijven werken. Ik wens mijn opvolger Paulien Loerts alle succes.’

Paulien Loerts:

‘De eerste twaalf jaar van mijn werkzame leven werkte ik in de boekhandel, eerst als boekverkoper bij Boekhandel H. de Vries te Haarlem, daarna als (mede-)eigenaar van de Larense Boekhandel in Laren (NH). Toen Singel Uitgeverijen zeven jaar geleden zelfstandig werd, werden we bijna buren van Athenaeum Boekhandel en begon ik steeds vaker opnieuw na te denken over boekhandels en al hun mogelijkheden. Ik verheug me er zeer op om samen met al die uitstekende boekverkopers Athenaeum, Het Martyrium, Van Rossum en de boekhandel in het Rijksmuseum verder uit te bouwen. Maar nu gaan we eerst zorgen dat we zo goed mogelijk uit de coronacrisis komen.’

Athenaeum Boekhandel heeft vijf vestigingen en een webwinkel: Athenaeum Spui en Haarlem, Boekhandel Het Martyrium, Boekhandel Van Rossum en de boekhandel in het Rijksmuseum te Amsterdam. Athenaeum Boekhandel en Uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep hebben door deze nieuwe samenwerking weer dezelfde eigenaren. Net als vroeger blijven ze ieder hun eigen beleid voeren.

Athenaeum Boekhandel krijgt nieuwe aandeelhouders

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum