De 5 meest troostrijke boeken van 2021 volgens Elly Ooms, boekverkoper bij Boekhandel Van Rossum

14 december 2021
| | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de lees- en cadeautips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken zouden wij zelf graag onder de kerstboom vinden? Wat zijn de boeken die we iedereen aanraden? Welke tips reserveren we voor onze beste vrienden en vriendinnen? Dit zijn de 5 troostrijkste boeken van 2021 volgens Elly Ooms.

1. Michael Ignatieff, Troost

Als eerste moet ik het laatste boek noemen dat ik las in het rijtje van dit jaar. In een interview in de Volkskrant beschrijft Ignatieff een ervaring die zo herkenbaar is: het tot tranen toe ontroerd raken bij een concert. Wat is troost, hoe geven mensen, boeken, kunst een vorm van troost, het boek Troost is voor dit idiote jaar van lockdowns, verlies en onzekerheid een mooie afsluiter. Lees op onze site een fragment.

2. Robbert Welagen, Raam, sleutel

Over hoe verlies gekke dingen kan doen in je hoofd, hoe je het voor jezelf wilt verklaren en waar haal je dan troost uit. Lees op onze site een fragment en bekijk een interview met Welagen.

3. Bernardine Evaristo, Manifesto

De troost in dit boek zit in het mateloze enthousiasme waarmee Evaristo haar ambitie om te schrijven doorzet. Alle tegenslagen of tegenwerking maken dat zij nog meer energie in het schrijven steekt en het is haar gelukt, dat biedt hoop en dus troost. Lees op onze site een fragment uit de vertaling van Inge Pieters en Elly's boekentip.

4. Edmund de Waal, Letters to Camondo

Uit het ergste verlies wat een mens kan overkomen, de dood van een kind, komt soms iets voort wat mensen uit latere generaties ook nog heel veel troost kan bieden door de schoonheid van wat is nagelaten. In dit geval het Musee Nissim de Camondo in Parijs. Een huis gewijd aan de zoon uit een rijk Joods geslacht, overleden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Edmund de Waal heeft het verhaal van deze familie en het ontstaan van dit museum zo prachtig opgeschreven, in woord en beeld een prachtig boek. Lees op onze site een fragment uit de vertaling van Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre.

5. Eduard Louis, Strijd en metamorfose van een vrouw (vertaling Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre)

Er zit zoveel troost in dit net 107 pagina's tellende boek, Louis vertelt met weinig woorden een groot verhaal van afkomst, omstandigheden en lot. De laatste zin in het boek ontroert tot tranen toe vind ik:

‘Ik zou graag willen dat dit verhaal over haar in zekere zin de woning is waar ze zich veilig voelt.’

Lees op onze site een fragment.

De 5 meest troostrijke boeken van 2021 volgens Elly Ooms, boekverkoper bij Boekhandel Van Rossum

Delen op

€ 17,50
€ 21,99
€ 20,00
€ 21,99
€ 21,99
€ 21,99
pro-mbooks1 : athenaeum