De 7 beste boeken van 2021 volgens Roel Salemink, winkelchef bij Athenaeum Boekhandel Spui

09 december 2021
| | | | | | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de lees- en cadeautips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken zouden wij zelf graag in onze schoen of onder de kerstboom vinden? Wat zijn de boeken die we iedereen aanraden? Welke tips reserveren we voor onze beste vrienden en vriendinnen? Dit zijn de 7 beste boeken van 2021 volgens Roel Salemink.

7. Toine Heijmans, Zuurstofschuld 

De achtergrond van de nieuwe roman van Toine Heijmans trok me al meteen. Ik ben geen bergklimmer, maar het fascineert me wel. De hoge, onbereikbare bergen, het bedwingen van die toppen, iets wat Robert MacFarlane in Mountains of the Mindal onderzocht: een aantrekkingskracht die bestaat naast de harde werkelijkheid van gevaar en afzien. Voor de hoofdpersoon van Zuurstofschuld is klimmen zijn leven. Sinds een studievriend hem erop wees, ontdekte hij dat het voor hem gemaakt is, voor zijn lijf en zijn hoofd. En dus gaat dit boek over klimmen ooit en klimmen nu, over het fysieke en de vriendschap - en Heijmans zet dat heel mooi neer. Lees ook Roels boekentip op onze site.

6. Merlin Sheldrake, Verweven Leven (vertaling Nico Groen)

Niet alleen breekt dit boek een lans voor schimmels en korstmossen, het laat bovendien zien dat alle leven op aarde met elkaar is verbonden en dat schimmels daarin een cruciale en onmisbare rol spelen: bomen en planten kunnen leven door samenwerking met schimmels, mensen kunnen leven door het bestaan van schimmels. Een boek dat iedereen zou moeten lezen.

5. Irene Vallejo, Papyrus (vertaling Adri Boon)

Dit boek van de Spaanse historica Irene Vallejo is een echte ontdekkingstocht. Het is een prachtig boek over hoe het boek in de oudheid en middeleeuwen zo’n belangrijk gebruiksvoorwerp werd en om dat te laten zien gaat Vallejo de hele geschiedenis af en passeren eigenlijk alle belangrijke namen de revue. Op toegankelijke wijze, en met veel kwinkslagen naar de moderne tijd, is dit een bijzondere prestatie. Lees ook een fragment op onze site.

4. Marjolijn van Heemstra, In lichtjaren heeft niemand haast

Marjolijn van Heemstra is theatermaker en dichter heeft met dit boek haar  grote liefde voor de ruimte en de sterren willen laten zien, maar vooral gebruikt ze de drang naar het buitenaardse om ons leven op planeet aarde tegen het licht te houden. Niet te veel licht overigens, want naast voor meer ‘ruimte’ in ons leven pleit ze ook hartstochtelijk tegen de lichtvervuiling die zicht op de sterren grotendeels onmogelijk maakt. Een boek dat je ogen opent, een hoopvol boek over hoe we onze planeet moeten koesteren. Lees ook een fragment op onze site.

3. Willem du Gardijn Het einde van het lied

Een roman over een classicus met een missie. Hij wil een einde schrijven voor het boek Hadrianus’ gedenkschriften van Margerite Yourcenar omdat hierin de laatste weken van de Romeinse keizer niet staan beschreven. De auteur gaat na een moeilijke periode in Nederland (deel 1) op zoek naar de sterfplek van de keizer in golf van Napels in Italië (deel 2), en schrijft in het derde deel vanuit het perspectief van de stervende Hadrianus op magnifieke wijze het einde van zijn lied. Ik was weer even student klassieke archeologie. Lees ook een fragment op onze site.

2. Mary Beard, Twelve Caesars

Mary Beard is een van bekendste classici die we hebben en ze schrijft toegankelijke en tegelijk uitstekende boeken over de klassieke oudheid. Haar laatste boek is wat minder algemeen van aard dan haar SPQR, maar gaat over het erg interessante onderwerp van hoe de Romeinse keizers als stereotypen zijn gaan gelden voor hoe ‘macht’ werd en wordt verbeeld. Op aanstekelijke wijze neemt Beard ons mee naar de oudheid en later, geïllustreerd met talloze foto’s, is dit een ideaal boek voor de liefhebber van geschiedenis en kunst. Lees Roels boekentip met een fragment op onze site en een fragment uit de vertaling.

1. Nico Dros, Willem die Madoc maakte

Dit is het boek waar ik me afgelopen tijd het meeste mee heb vermaakt. Het is een epische roman over de geheimzinnige figuur uit de middeleeuwen die we kennen als Madoc, de uiteindelijke schrijver van de Nederlandse editie van Reinaert de Vos. Hij begint als jongeling in een klooster en werkt zich langzaam op tot ridder, geleerde, bestuurder, en heer. Het is een slim boek over teksten, schrijven, bibliotheken en antieke teksten die werden overgeleverd, maar vooral is het een geweldig avonturenverhaal met alles dat je mag verwachten: veldslagen, hoofse liefde, bloedige vetes, onverschillige koningen, ontsnappingen uit duistere kerkers. Beslist mijn favoriete boek van dit jaar. Lees ook een fragment op onze site.

De 7 beste boeken van 2021 volgens Roel Salemink, winkelchef bij Athenaeum Boekhandel Spui

Delen op

€ 27,50
€ 30,00
€ 29,99
€ 26,99
€ 22,50
pro-mbooks1 : athenaeum