De 7 beste boeken volgens Leon Verschoor, boekverkoper bij boekhandel Het Martyrium

18 november 2021
| | | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de lees- en cadeautips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken of magazines zouden wij zelf graag in onze schoen of onder de kerstboom vinden? Wat zijn de boeken die we iedereen aanraden? Welke tips reserveren we voor onze beste vrienden en vriendinnen? Bekijk de 7 beste boeken volgens Leon Verschoor, boekverkoper bij boekhandel Het Martyrium.

1. Slobodan Šnajder, De reparatie van de wereld

Kan een boek uit 2020 het beste boek zijn van 2021? Dat kan zeker en verder ook voor het hele decennium.
Slobodan Snajder schrijft over de waanzin van welke oorlog dan ook. Tegelijkertijd is dit een roman over familiebanden, xenofobie, het huwelijk en stelt hij de vraag hoe we nu eigenlijk moeten leven. Een weergaloos boek dat mijn kijk op het leven heeft veranderd. Lees ook op onze site de toelichting door vertaler Roel Schuyt en een fragmentuit de roman.

2. Caroline de Gruyter, Beter wordt het niet

Caroline de Gruyter neemt je bij de hand door een Europa waar diplomatie niet meer weg te denken is. Historisch en actueel, vol persoonlijke anekdotes beschrijft Carolien de Gruyter Europa dat leunt op historie en zich richt op de toekomst. Beter wordt het niet is een uitstekend boek om alle -exiters te overtuigen van de noodzaak om vooral Europees te blijven. 
Ik las haar stukken regelmatig maar nu zo veel mogelijk. Lees op Athenaeum.nl een fragment.

3. Cal Flyn, Verlaten oorden (vertaald door Wybrand Scheffer)

Cal Flyn komt op plekken waar je eigenlijk niet wilt zijn, of beter ze komt op plekken waar de mens niet meer is, zich heeft teruggetrokken. Van Tsjernobyl tot Montserrat, wat doet de natuur zodra de mens er niet meer is. Vulkaanuitbarstingen, verlaten mijnen of delen van een stad. Zeer verrassend het de natuur zich aanpast, hersteld of juist niet.
Na lezing van dit boek wil ik naar alle gebieden die Cal Flyn in Verlaten oorden beschrijft.

4. Irene van der Linden en Nicole Segers, Bloed en honing

De ondertitel van dit boek luidt: Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan en dat zijn het ook. Zowel in schrift als in beeld schetst dit boek een wereld ver weg en toch zo dicht bij ons dagelijks leven. Prachtige portretten zowel in tekst als in beeld, de melancholie spat van de pagina’s af, maken dit boek tot een monument voor de Balkan en alles wat zich daar de afgelopen decennia heeft afgespeeld.

5. Ride. De 100 mooiste fietstochten ter wereld 

Geen uitgestippelde fietsroutes maar het ultieme boek als je inspiratie nodig hebt. Heerlijk geïllustreerd, met grappige weetjes (hoe de jeeptoeristen te vermijden in Chili) of waar je kaas kunt inslaan in Edam. Het liefst zou ik vandaag op de fiets stappen en alle honderd ritten rijden. Van Caïro tot Kaapstad bijvoorbeeld (11.630km) maar dan rest er geen tijd meer om te lezen. 

6. Louise Glück, Averno (vertaald door Radna Fabias)

Schitterende bundel gedichten van de Nobelprijswinnaar voor de Literatuur van 2020. De poëzie van Louise Glück lijkt zo eenvoudig en is ook heel toegankelijk en verrassend helder maar heeft groet diepgang. Een schoonheid, deze bundel. Lees op Athenaeum.nl twee gedichten uit de bundel.

7. Tamsin Calidas, Ik ben een eiland (vertaald door Hans Kloos)

Vrouw trekt zich terug uit de jachtige maatschappij om op een dunbevolkt Schots eiland te gaan wonen. Klinkt als een dertien-in-een-dozijn doktersromannetje. Maar niet in handen van Tamsin Calidas. Ontbering en geluk liggen vlak bij elkaar in dit boek. In een leven vol schapen, kou en ellende zet Calidas door en toch brengt dat haar uiteindelijk veel. Lees een column van Calidas op onze site.

De 7 beste boeken volgens Leon Verschoor, boekverkoper bij boekhandel Het Martyrium

Delen op

€ 24,99
€ 28,99
€ 22,50
€ 24,99
pro-mbooks1 : athenaeum