Saša Stanišić en Annemarie Vlaming winnen de Europese Literatuurprijs 2021

01 september 2021
| | |

Zojuist werd bekend dat de Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen, dit jaar aan de Bosnisch-Duitse schrijver Saša Stanišić en zijn vertaler Annemarie Vlaming uitgereikt wordt. Schrijver en vertaler ontvangen de prijs voor de roman Herkomst, en nemen deze op 6 november op het Crossing Border Festival in Den Haag in ontvangst.

N.B. Lees ook onze bespreking van de roman en de toelichting die Annemarie Vlaming bij haar vertaling schreef.

De jury over Herkomst:

'De jury werd geraakt door de heel zorgvuldige, speelse zoektocht naar wat nu het wezen van onze identiteit uitmaakt. Wat "herkomst" eigenlijk is. En steeds blijkt die te vinden in de verbindingen tussen mensen, in de verbinding met taal, en in het grote en ontroerende vermogen van de mens om zich altijd en opnieuw te hechten, terug te grijpen, en het losgeraakte verleden, met de daarin aanwezige dierbare mensen, niet zonder pijn en grote krachtinspanningen, weer vast te maken aan het heden.

[…]

Aan het einde voert Stanišić dit op tot een compositorisch sterk staaltje schrijverschap. Vertaler Annemarie Vlaming heeft deze sprongen en lichtheid feilloos overgebracht uit het Duits. De scherpe woordgrappen en snelle, puntige, erg eigen behandeling van de taal vallen zonder enige moeite samen met het verhaal en de vertelling behoudt ook in het Nederlands overal haar natuurlijke toon.'

Zeventien boekwinkels selecteerden twintig Europese romans voor de longlist van dit jaar. Een vakjury stelde vervolgens de shortlist voor de Europese Literatuurprijs samen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het winnende boek. De eerdere winnaars zijn Ali Smith en haar vertalers Karina van Santen & Martine Vosmaer (vakjury), en David Diop en zijn vertaler Martine Woudt (studentenjury) (2020), Arno Geiger en Wil Hansen (2019), Johan Harstad en Edith Koenders & Paula Stevens (2018), Max Porter en Saskia van der Lingen (2017), Sandro Veronesi en Rob Gerritsen (2016), Jenny Erpenbeck en Elly Schippers (2015), Jérôme Ferrari en Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos (2014), Emmanuel Carrère en Katelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe (2013), Julian Barnes en Ronald Vlek (2012), en Marie Ndiaye en Jeanne Holierhoek (2011).

De vakjury van de Europese Literatuurprijs 2021 bestond naast Manon Uphoff uit criticus Cyrille Offermans (De Groene Amsterdammer), literair vertaler Martine Woudt (laureaat 2020) en boekhandelaren Marieke de Groot (Pantheon Boekholt, Amsterdam) en Marischka Verbeek (Savannah Bay, Utrecht). De vakjury selecteerde zowel de vijf titels voor de shortlist als de winnaar van de Europese Literatuurprijs 2021.

Saša Stanišić en Annemarie Vlaming winnen de Europese Literatuurprijs 2021

Delen op

€ 26,99
€ 9,99
pro-mbooks1 : athenaeum