Geen inspiratie? 3 tips van Annetje Rubens (Haarlem) waar je de de feestdagen sowieso goed mee doorkomt

23 november 2021
| | | | | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de lees- en cadeautips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken of magazines zouden wij zelf graag in onze schoen of onder de kerstboom vinden? Wat zijn de boeken die we iedereen aanraden? Welke tips reserveren we voor onze beste vrienden en vriendinnen? Bekijk de top 3 van Annetje Rubens, winkelchef bij Athenaeum Boekhandel Haarlem.

1. Karin Smirnoff, Mijn broer (vertaling Bart Kraamer)

Het indrukwekkendste boek dat ik dit jaar heb gelezen is het debuut van de Zweedse schrijfster Karin Smirnoff, Mijn broer. In deze psychologische en literaire thriller keert hoofdpersoon Jana terug naar het dorp waar ze opgroeide. In eerste instantie alleen om daar haar aan alcohol verslaafde broer te bezoeken. Maar het loopt anders. Ze besluit om een tijdje te blijven, gaat werken bij de thuiszorg en begint een onstuimige relatie met John. Al gaandeweg wordt niet alleen duidelijk dat Jana en haar broer zijn opgegroeid in een volledig ontwricht gezin, ook het dorp blijkt een totaal disfunctionele gemeenschap te zijn. Is dat erg? Nee, er zit namelijk iets hardnekkig liefdevols in het boek…
(De interpunctie, ofwel het weglaten van enige interpunctie, maakt dat het boek heel dicht op je huid gaat zitten. Een vondst en goed vertaald door Bart Kraamer!)
Lees op onze site een fragment uit Mijn broer.

2. Alice Zaslavsky, Een ode aan de Groenten

Mijn tweede tip van dit jaar is het kookboek Een ode aan de Groenten van Alice Zaslavsky. Het werd me aangeraden door een klant die er steeds weer een kwam halen om cadeau te geven. Haar enthousiasme stak mij aan, ik heb het gekocht en gebruik het volop. Een waanzinnig goed naslagwerk, prachtig geïllustreerd, op kleur gerangschikt, boordevol recepten en technieken en ook nog eens genomineerd voor kookboek van het jaar! En dan te bedenken dat ik eigenlijk niet eens een keukenprinses ben…

3. Hester van Hasselt en Bianca Sistermans, Een mogelijk begin van veel. 29 dichters aan het werk

En mijn derde tip voor deze feestdagen is Een mogelijk begin van veel. 29 dichters aan het werk. Hester van Hasselt en Bianca Sistermans zijn vanaf 2013 in gesprek gegaan met 29 dichters. Ze bezochten Delphine Lecompte, Menno Wigman, Radna Fabias, Alfred Schaffer en vele anderen. Bianca maakte de portretten met haar analoge camera, daarna ging Hester met de dichters in gesprek, liefst thuis, met als hoofdvraag ‘hoe onstaat poëzie?’. Naast de portretten en gesprekken, is van iedere dichter minstens één gedicht opgenomen. Ik pak het steeds weer even op en lees er kleine stukjes uit. Een schitterend cadeau voor iedere poëzieliefhebber! Lees ook een fragment op Athenaeum.nl.

Geen inspiratie? 3 tips van Annetje Rubens (Haarlem) waar je de de feestdagen sowieso goed mee doorkomt

Delen op

€ 22,50
€ 40,00
pro-mbooks1 : athenaeum