Het nachtkastje van Joost van Bellen

30 november 2021
| | | | | | | | | |

Benieuwd wat je favoriete schrijvers voor het slapengaan lezen, of op zondagochtend met koffie in bed? Iedere woensdag delen we op Instagram het nachtkastje van een schrijver. Afgelopen week schrijver Joost van Bellen, auteur van Nachtdier. Op zijn nachtkastje: Irvine Welsh, Anthony Burgess, Hanna Bervoets, Godfried Bomans, Aafke Romeijn, Harold McGee, Antonio Scurati, Jean Genet en Charles M. Schulz.

Ik lees geen boeken in bed, want val dan op een onhandig moment in het verhaal in slaap. Zonde! Liever kijk ik naar uitgekauwde feitjes op Animal Planet of National Geographic, dan mis ik niks. Mijn boeken vind je verder overal: stapels op tafel, op een plank naast de poepdoos, in de boekenkasten in mijn rugtas, op mijn bureau…

Op het nachtkastje van Joost van Bellen: Irvine Welsh, Ecstacy

Irvine Welsh, Ecstasy

Al twintig jaar ongelezen in de grote boekenkast. Het papier is inmiddels nicotinebruin door het hoge houtgehalte. Ik heb het speciaal voor deze rubriek eruit gevist, want ik houd van het slagerijwerk van Irvine Welsh: zijn humor, zijn rauwheid, zijn gedachtegoed dat dicht bij die van mij ligt.

Op het nachtkastje van Joost van Bellen: Anthony Burgess, Machten der duisternis

Anthony Burgess, Machten der duisternis

Dit meesterwerk ligt altijd onder handbereik, ook al heb ik het zeker vijf keer verslonden (al in 1981 als Earthly Powers). Ter inspiratie even een paar regels tot me nemen, werkt altijd. Het is mijn droom om een boek als dit te kunnen schrijven.

Op het nachtkastje van Joost van Bellen: Hanna Bervoets, Een modern verlangen

Hanna Bervoets, een modern verlangen

Verhalenbundels: die zou ik meer moeten lezen. Dit is zo knap gedaan. Door het eerste verhaal werd ik aangenaam verrast, maar op het einde walgde ik ervan. Daarna verhaal twee: rust in de tent. Toch blijft de bizarre sekshorror van verhaal één aan me plakken. Het is ook liefdevol. Een totale mindfuck.

Godfried Bomans, De wonderbaarlijke avonturen van Baron Von Münchhausen

Bomans deed een dappere vertaling van het fabelachtige werk uit 1783. Het is een belangrijk rood draadje in m’n roman Nachtdier en daarom ook in het vervolg waaraan ik net begonnen ben. Ik moet de Baron nabij hebben om verder te kunnen schrijven.

Op het nachtkastje van Joost van Bellen: Aafke Romeijn, 7b

Aafke Romeijn, 7b

Ik heb een zwak voor Aafke, voor wat ze meldt en deelt, voor wat ze allemaal uit haar mouw tovert. Alles aan haar is oprecht. Ik ben vier keer in 7B begonnen, maar heb besloten dat ik me totaal moet afsluiten om in volle overgave in dit sciencefictionverhaal te stappen en het in één ruk uit te lezen.

Op het nachtkastje van Joost van Bellen: Harold McGee, De geuren van de wereld

Harold McGee, De geuren van de wereld

Groene appel. Oplosmiddel. Gemaaid weidegras. Bevergeil. Geraniumblad.

Het benoemen van een geur is zoveel effectiever dan de beschrijving van een decor. Met enkele geurnoten stáát een karakter of een sfeer. Dit boek is voor mij een recent ontdekte schatkist.

Op het nachtkastje van Joost van Bellen: Godfried Bomans, De wonderbaarlijke avonturen van Baron Von Münchhausen

Antonio Scurati, M, De zoon van de eeuw

Het briljant geschreven verhaal over Mussolini. Fictie zonder de feitelijkheden te verloochenen. In tijden van maatschappelijke ontwrichting en ongekende polarisatie, houd ik mijn hart vast voor de toekomst. Fascisme ligt overal op de loer. Ik ben doodsbang.

Op het nachtkastje van Joost van Bellen: Jean Genet, Dagboek van een dief

Jean Genet, Dagboek van een dief

Dit boek heb ik meerdere malen gelezen maar ik zet het niet in de boekenkast. Het lijkt deel van me uit te maken: de verheerlijking van het anti-moralistische en criminele, het afprijzen en uitbuiten van de moraal en het fatsoen.

Op het nachtkastje van Joost van Bellen: Snoopyn

Toch een nachtkastje…

Betrapt! Snoopy.

Het nachtkastje van Joost van Bellen

Delen op

€ 21,99
€ 22,99
7B
€ 22,99
7B
€ 11,99
€ 49,99
€ 24,99
pro-mbooks1 : athenaeum