Het nachtkastje van Raoul de Jong

07 december 2021
| | | | | | |

Benieuwd wat je favoriete schrijvers voor het slapengaan lezen, of op zondagochtend met koffie in bed? Iedere woensdag delen we op Instagram het nachtkastje van een schrijver. Afgelopen week schrijver Raoul de Jong, van Jaguarman, met Davi Kopenawa, Claude McKay, Octavia E. Butler, Robert Louis Stevenson, Tomás Ablero Ávila, Sang Young Park en Olivia Senior.

N.B. Lees ook een fragment uit Raoul de Jongs Jaguarman en zijn Dagboek van een puber.

Op het nachtkastje van Raoul de Jong: Davi Kopenawa, The Falling Sky: Words of a Yanomami Shaman

Davi Kopenawa, The Falling Sky: Words of a Yanomami Shaman

Voor mijn boek Jaguarman heb ik zeven jaar lang gezocht naar boeken waarin ik de stem van mensen als mijn Surinaamse voorouders ongecensureerd kon horen. Dit boek kreeg ik onlangs getipt van een lezer: het levensverhaal van Davi Kopenawa, een medicijnman en woordvoerder van de Yanomami uit het Amazoneregenwoud, in zijn eigen woorden. Hij schreef ook het script van een prachtige film die onlangs uitkwam, The Last Forest.

Op het nachtkastje van Raoul de Jong: Claude McKay, Amiable with Big Teeth

Claude McKay, Amiable with Big Teeth

'Ik kwam Claude Mckay op het spoor tijdens mijn research naar de Harlem Renaissance voor mijn VPRO-boekenprogramma In een boek kan het wel (nog steeds gratis te bekijken!). Zijn boek Romance in Marseille (uit 1929, maar pas in 2020 uitgegeven) is een van mijn favoriete boeken ooit. Dit is het volgende boek dat ik van hem zal lezen. Ik hou van zijn stijl, humor, durf én ik hou van zijn hoofd.

Op het nachtkastje van Raoul de Jong: Wie wat waar?

Wie wat waar?

Dat zijn mijn lieve Groningse opa en oma op hun trouwdag. En Wie wat waar? is een van de boekjes die ik nu lees als research voor het boekje waaraan ik nu werk, over mijn Groningse opa. In 1962 was hij 33, net vader geworden van zijn derde kind. Het boekje geeft een beeld van hoe hard Nederland in die tijd veranderde. Er staan lijstjes in van alle nieuwe Europese 'automobielen' en foto's van de eerste mensen in de ruimte.

Op het nachtkastje van Raoul de Jong: Octavia E. Butler, Wild Seed

Octavia E. Butler, Wild Seed

Dit boek kreeg ik getipt van een vriend, ik ben er gister in begonnen. Het heeft alles te maken met jaguarmannen en de voodoo-goden die ik de laatste jaren heb onderzocht. Het is prachtig en helemaal anders dan alles wat je kent en vol met boodschappen die niemand begrijpt behalve Het Geheime Genootschap (en het geheime genootschap begrijpt wat ik bedoel).

Op het nachtkastje van Raoul de Jong: Robert Louis Stevenson, Travels with a Donkey in the Cévennes

Robert Louis Stevenson, Travels with a Donkey in the Cévennes

Het verslag van een voettocht door de Cevennen, door Robert Louis Stevenson, de schrijver van Treasure Island. Afgelopen zomer heb ik een stukje in zijn voetsporen gelopen over Le Chemin de Robert Louis Stevenson. Onderweg kwam ik denk ik meer dan honderd mensen tegen die hetzelfde idee hadden gehad. Voor mij was het een mooi bewijs van dat het wel degelijk zin heeft om te doen wat ik doe: avonturen beleven en mensen daarover vertellen.

Op het nachtkastje van Raoul de Jong: Tomás Ablero Ávila (ed.), Black Caribs - Garifuna, Saint Vincent Exiled People and The Origin of the Garifuna

Tomás Ablero Ávila (ed.), Black Caribs - Garifuna, Saint Vincent' Exiled People and The Origin of the Garifuna

Het verhaal van de Garifuna, een wonderlijk waar gebeurd verhaal over een groep mensen die zich niet liet knakken, hersenspoelen en tot slaaf maken, die terugvocht en bleef bloeien tot op de dag van vandaag. Ik lees dit boek omdat ik er achter wil komen hoe ze dat deden.

"Op 

Sang Young Park, Liefde in de grote stad (vertaald door Mattho Mandersloot)

Dit boek zat zomaar ineens in mijn post. Dat gebeurt wel vaker tegenwoordig: dat er zomaar ineens onbestelde boeken in mijn brievenbus zitten en I love it. I love dit boek ook: een Zuid-Koreaanse bestseller met een queer millennial in de hoofdrol.

Op het nachtkastje van Raoul de Jong: Olivia Senior, The Pain Tree

Olivia Senior, The Pain Tree

Oké, de laatste: korte verhalen van Olive Senior, een Jamaicaanse schrijfster. Heel grappig en warm en soms een beetje magisch. Dit boek is ook zo'n mooi bewijs van dat het uiteindelijk allemaal hetzelfde verhaal is: Suriname, Jamaica, Brazilië, Cuba, Guadeloupe, Haïti, New Orleans... En ook zo'n mooi bewijs van het feit dat we onszelf te kort doen door al het moois wat in die wereld te ontdekken valt, onontdekt te laten.

pro-mbooks1 : athenaeum