Het vrolijke winterboek en andere nieuwe cadeautips van Daan van der Valk, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel

22 december 2021
| | | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de lees- en cadeautips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken of magazines zouden wij zelf graag in onze schoen of onder de kerstboom vinden? Wat zijn de boeken die we iedereen aanraden? Welke tips reserveren we voor onze beste vrienden en vriendinnen? Vandaag: 5 nieuwe cadeautips van Daan van der Valk, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel.

1. Claudia de Breij, Amalia

Claudia de Breij kreeg in navolging van Hella Haase en Renate Rubinstein de eervolle opdracht een portret te schrijven van prinses Amalia ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. Een gewaagde keuze die goed uitpakt. Met frisse blik ging Claudia de uitdaging aan. En zowaar, de twee kregen een klik met elkaar. Het resultaat: een openhartig portret van een prinses die nog redelijk onbevangen is, hoewel ze zich zeer bewust is van de grootste taak die haar in de toekomst wacht. Je kan van alles zeggen over Amalia, ze is meer dan intelligent, heeft humor, staat met beide benen op de grond en durft zich kwetsbaar op te stellen. Amalia is zich er daarnaast overduidelijk van bewust dat ze half Argentijns is. Ik zie het wel zitten, Amalia als vierde vrouw op de troon, hoewel het eigenlijk bizar is dat je vanaf je geboorte wordt opgevoed met zo'n zware taak in het vooruitzicht. 

2. Jigal Krant, TLV Vegan

Alweer jaren geleden maakte ik kennis met Jigal Krant, hij kwam vertellen over zijn eerste boek, TLV. Recepten en verhalen uit Tel Aviv, dat toen nog moest verschijnen. Zijn enthousiasme was overweldigend, hij nodigde me twee keer bij hem thuis te eten. Sindsdien ben ik fan van Jigal. TLV werd een enorm succes, Jigal Krant won er zelfs de prestigieuze prijs Het Gouden kookboek mee. Drie jaar later is er TLV Vegan. Geen wonder, want je kunt nergens ter wereld zo lekker vegan eten als in Tel Aviv. In dit heerlijke kookboek vind je niet alleen verleidelijke vegan recepten, maar ook bijzondere verhalen, bijvoorbeeld over de geestelijk vader van de veganistische vlag, en een vegan rabbi. Ook fijn: Jigal Krant schotelt je geen nepvlees voor, maar trakteert je overheerlijke gerechten die je met je jatten mag eten.

3. Nicolien Mizee, Nicolien Mizee’s Vogelboek

Vogelboeken zijn hot. Je kunt er gemak een grote boekenkast mee vullen. het verbaast mij dan ook niet dat de tentoonstelling Vogelpracht in het Teylers Museum in Haarlem een enorm succes was. Daar kun je het allerduurste vogelboek ter wereld bewonderen: The Birds of America van John James Audubon. Nu komt ook Nicolien Mizee uit de kast als vogelaar. Dat ze kon schrijven wisten we al, vogels tekenen is haar tweede talent. Samen met vogelaar Rob trekt ze regelmatig de Amsterdamse Waterleidingduinen in om vogels te observeren en te tekenen. Dat doet ze op haar unieke manier. Onweerstaanbaar. Lees op onze site een fragment.

4. Paul Haenen, Margreet Dolman & Dominee Gremdaat, Het vrolijke Winterboek

Een ouderwets winterboek maar dan met de twist van Dolman en Gremdaat. Met dit boek wil ik best opgesloten zitten in een klein huisje op de hei, van de wereld afgesneden door kniehoge sneeuw. Margreet, Paul en dominee Gremdaat hebben een heel eigen kijk op het leven, verrassend, prikkelend en vooral met heel veel humor. Het vrolijke winterboek bevat verschrikkelijke kerstervaringen, recepten, opbeurende preken en gedichten. Vermaak en troost komen samen in een vrolijk allegaartje, echt zoals een winterboek hoort te zijn. Het boek is uiteraard opgedragen aan dokter Valentijn, de levensarts van Margreet. Complimenten voor Mark van Vliet, hij maakte de illustraties en verzorgde de vormgeving.

5. Teun Toebes, VerpleegThuis

Dit boek over dementie van de 23-jarige zorgvernieuwer Teun Toebes raakt je meteen. Dat er veel dingen mis gaan in de zorg is bekend, maar omdat dit verhaal van binnenuit geschreven is - Teun is gaan wonen in een verpleegtehuis voor mensen met dementie - komt het extra hard binnen. Het verbaast me dan ook niet dat VerpleegThuis inmiddels een bestseller is geworden. Teun Toebes laat in dit persoonlijke verhaal zien dat niet de zorginstellingen het probleem zijn, maar de manier waarop wij in onze samenleving naar mensen met dementie kijken. Als je bedenkt dat een op de vijf mensen dementie krijgt is dit een meer dan noodzakelijk boek, geschreven met humor en vanuit een mooie missie.

 

Het vrolijke winterboek en andere nieuwe cadeautips van Daan van der Valk, boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel

Delen op

€ 19,99
€ 39,99
pro-mbooks1 : athenaeum