Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Boekenweekgeschenk 2022, Marieke Lucas Rijneveld het essay

16 september 2021
| | |

Zojuist zijn Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld feestelijk uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen en Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema Eerste liefde. De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.

Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van € 15,- aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor € 5,- in de winkel. Er zal ook een Friese en een Vlaamse editie van het Boekenweekgeschenk verschijnen.

Ilja Leonard Pfeijffer zelf:

'Het Boekenweekgeschenk is een instituut, uniek in de wereld, met een glorieuze traditie. Het is werkelijk een eer om het te mogen schrijven. Het was al langere tijd een wens die ik stiekem koesterde om ooit gevraagd te worden en dat het nu zover is, beschouw ik als een mijlpaal in mijn carrière. Mijn moeder spaart Boekenweekgeschenken. Haar verzameling, vanaf het eerste Boekenweekgeschenk van 1930, is compleet. Het vooruitzicht dat er een boekje van mij in dat rijtje zal staan in haar kast, ontroert me. Omdat ik de verantwoordelijkheid die mijn moeder en de schitterende, lange traditie mij oplegden op mijn schouders voelde drukken, heb ik het als mijn plicht beschouwd het beste te maken wat ik op dit moment in mij heb. Ik heb het boek met opzet heel nadrukkelijk speciaal toegespitst op de gelegenheid: het sluit aan bij het thema van de eerste liefde, het gaat over het belang van verhalen en het is een ode aan al die boekhandelaren en bibliothecarissen die in anonimiteit de spil vormen van het boekenbedrijf en van onze literaire cultuur.’

Ilja Leonard Pfeijffer op Athenaeum.nl:

Marieke Lucas Rijneveld zelf:

‘Toen ik werd gevraagd voor het Boekenweekessay, maakte ik een vreugdedansje om mijn schrijftafel. Wat een heerlijkheid en wat een enorme eer om dit te mogen doen!
En wat een feest om dit avontuur aan te mogen gaan samen met mijn zeer gewaardeerde collega Ilja Leonard Pfeijffer.
Bij het horen van het thema Eerste liefde, wist ik meteen waar ik het essay aan wilde wijden. Ik wil de liefde vieren, in al haar facetten, in al haar verschijningen!’

Marieke Lucas Rijneveld op Athenaeum.nl:

 

Auteursportretten © Keke Keukelaar

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft het Boekenweekgeschenk 2022, Marieke Lucas Rijneveld het essay

Delen op

€ 23,99
€ 24,99
€ 25,99
€ 19,99
€ 19,99
pro-mbooks1 : athenaeum