Lockdownlezen: 5 aanraders van Marieke van Ekeren, boekverkoper kunst en fotografie bij Athenaeum Boekhandel

23 december 2021
| | | | | | |

De dagen worden korter, de feestdagen staan voor de deur. Tijd voor de leestips van onze boekverkopers. Wat zijn de beste boeken van 2021? Welke boeken of magazines zouden wij zelf graag onder de kerstboom vinden? Welke boeken helpen ons de lockdown door? De keuze van Marieke van Ekeren, boekverkoper kunst en fotografie bij Athenaeum Boekhandel.

1. Cleo Campert, Het RoXY Archief 1988-1999

Het meest glamoureuze fotoboek van dit jaar is mijn nummer één. In de jonge jaren van de club werd Cleo Campert aangesteld als huisfotograaf en onlangs publiceerde Mary Go Wild een fractie van de foto’s die ze maakte tussen 1988 en 1999 (het jaar dat de club afbrandde). In de RoXY kreeg het destijds vernieuwende muziekgenre, house, vaste voet aan de grond. De bloei van house ging hand in hand met de opkomst van XTC... Resultaat is een archief vol uitbundig stampende mensen in kleurige kleding, kostuums en make-up. Ik heb de club niet meegemaakt maar vind het geweldig om te zien hoe mensen daar feestvierden en wat ze aan hadden. Zodra de danstenten weer open zijn, ga ik wat RoXY-outfits uitproberen.

2. Raimond Wouda, Polder VIII

Op nummer twee staat het sfeervolle kunstboek Polder VIII van fotograaf Raimond Wouda. Het boek is een rijke afwisseling van historische en actuele foto’s van Tuindorp Oostzaan en haar inwoners. Het tuindorp is een bouwconcept dat ontstond aan het begin van de twintigste eeuw met als doel het bieden van een schappelijke woonplek voor de arbeidersklasse. Tegenwoordig is de plek populair onder jonge stedelingen met geld. Ik vind het boeiend om te zien hoe zo’n plek na verloop van tijd steeds andere mensen aantrekt, maar qua opzet hetzelfde blijft. Overigens is het niet alleen het vergelijken van toen en nu interessant, ook zijn de foto’s van Wouda op zich erg mooi.

3. Robin De Puy, Down by the Water

Down by the Water is een perfect kerstcadeau voor portretfotoliefhebbers. Begin december publiceerde Hannibal Books het nieuwste fotoboek van Robin de Puy. De Puy is bekend geworden door de foto’s die ze gedurende haar motortrips in de Verenigde Staten schoot. Tijdens de pandemie bleef ze in Nederland en ging ze dichter bij huis aan de slag. Daaruit volgde een serie beeldschone portretten van mensen uit Wormer, de plaats waar De Puy momenteel woont. Elke gefotografeerde persoon heeft iets eigenaardigs en betoverends. Ook petje af voor de prachtige vormgeving van het boek. Bekijk drie foto's op onze site.

4. Laurie Cluitmans, Maria Barnas, Erik de Jong, Liesbeth Helmus, On the Necessity of Gardening

On the Necessity of Gardening was na verschijning zo snel uitverkocht dat ik er zelf niet eens een kon bemachtigen. Op de valreep, vóór kerst, verschijnt de herdruk bij uitgeverij Valiz. Maak kennis met termen als ‘biophilia’ en ‘queer ecology’. Een ABC aan termen leiden je op encyclopedische wijze door het heden en verleden van de tuin. Omdat het een soort encyclopedie is met veel afbeeldingen, nodigt het uit om willekeurig te bladeren, tegelijkertijd steek je er veel van op. Het boek is geschikt voor iedereen die interesse heeft in tuinen en tuinieren, of in natuur in het algemeen.

5. Frank Herbert, Dune

Lees Dune als je wilt verdwijnen in een verhaal! Ik ben erin begonnen nadat ik de verfilming van Denis Villeneuve had gezien. Het boek gaat over de desolate planeet Arrakis, die herhaaldelijk in handen valt van mogendheden die uit zijn op het zeer kostbare en alleen daar verkrijgbare ‘spice’. Op een gegeven moment vestigt zich daar een mogendheid waarvan de zoon voorbestemd blijkt tot een grote taak. Er volgt een drama waarin je als lezer van de ene spannende scene in de volgende duikelt en kennismaakt met figuren met coole vaardigheden. Zoals de Mentat, een mens met ‘denkskills’ van een computer. Ken je iemand die enthousiast is over de film of die van sciencefiction houdt? Geef dit boek. Ik vind het machtig hoe een auteur een compleet fictieve wereld opbouwt en de aandacht van de lezer constant weet vast te houden.

 

Lockdownlezen: 5 aanraders van Marieke van Ekeren, boekverkoper kunst en fotografie bij Athenaeum Boekhandel

Delen op

€ 50,99
€ 82,99
€ 35,00
€ 25,00
pro-mbooks1 : athenaeum